Šest sati diskusija
0

Da li je sjednica Predstavničkog doma FBiH održana?

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nakon više od šest sati diskusija, replika i polemika o tome kako će glasiti dnevni red, prekinuta je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Glasano je, ali većinski nije podržano, da jedina tačka dnevnog reda bude rasprava o posljedicama "neustavnih odluka grupe poslanika Predstavničkog doma", donijetih na sjednici od 26. juna ove godine.

Po objavi da nije odobren tako formulirani dnevni red, poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), koji su ga najviše inicirali, napustili su skupštinsku salu a dopredsjedavajuća Doma Mira Grgić objavila potom prekid sjednice.

Ne može se smatrati ni da je sjednica održana pošto nije usvojen dnevni red, komantirali su nakon šest sati ironično pojedinci, dok je Ismet Osmanović uime poslaničkog kluba SDA izjavio da je ovo prvi put u Predstavničkom domu da parlamentarna većina ne dozvoli manjini da otvori neko pitanje koje smatra važnim za Federaciju.

Više od šest sati proteklo je, naime, u raspravi da li na glasanje staviti navedeni prijedlog dnevnog reda, koji je potpisima iniciralo 30 poslanika sadašnje opozicije, najviše iz SDA, upućujući zahtjev za vanrednu sjednicu, ili, pak, prijedlog da se razmatra o "zahtjevu 30 poslanika vazano za presudu Ustavnog suda FBiH od 28. augusta 2012.", kako je formulirano u službenom pozivu poslanicima, koji je potpisao predsjedavajući Doma Fehim Škaljić.

Nijansa je u tome što su potpisnici, inicijatori vanredne sjednice, naglašavali "neustavnost" djelovanja Predstavničkog doma od 26. juna do presude Ustavnog suda 28. augusta, te su htjeli da budu razmotrene posljedice - političke, ekonomske, finansijske i dr., takvog djelovanja.

Ustavni sud je, naime, 28. augusta presudio da je sjednica Predstavničkog doma 26. juna održana suprotno Poslovniku, čime je povrijeđen Ustav FBiH. Obrazloženje te sudske odluke još nije objavljeno.

Jedna od tadašnjih odluka Doma bila je smjena dijela rukovodstva. Nova parlamentarna većina imenovala je njene kadrove smijenivši rukovodioce, članove stranaka dotadašnje parlamentarne većine - Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava.

Nezadovoljnim inicijatorima vanredne sjednice, kojima danas nije uvažen prijedlog dnevnog reda, iz nove parlamentarne većine je odgovarano da je ona ispoštovala odluku Ustavnog suda dan po donošenju za razliku od dosadašnjih vlasti u Federaciji, koje u njihovom mandatu nisu ispoštovale mnoge odluke tog suda, kako je rečeno.

Dan kasnije po ovoj sudskoj odluci, 29. augusta, nova većina je, naime, razriješila njene novomenovane članove rukovodstva Predstavničkog doma, među njima i predsjedavajućeg Fehima Škaljića, ali je njega i dopredsjedavajućeg Tomu Vidovića u međuvremenu opet imenovala na sjednici održanoj u skladu s Poslovnikom, kako je zvanično objašnjeno.

Današnju sjednicu napustili su u ranijoj fazi poslanici Narodne stranke "Radom za boljitak", članice stare parlamentarne većine, s obrazloženjem da nema smisla prisustvovati dalje jer se sjednica pretvorila u puko "političko prepucavanje" uoči izbora.

Pojedinci su zamjerali da ne prisustvuju ni članovi Federalne vlade mada su se neki od njih pojavili kasnije.

Tokom rasprave, poslanik SDA Safet Kešo izjavio je da se 26. juna desio puč, a uime poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SD) Jasenko Selimović kazao da ministri SDA u aktuelnoj Vladi FBiH nemaju podršku nove parlamentarne većine.

Na to je iz klupa SDA prigovoreno da i premijer Nermin Nikšić, inače kadar SDP-a, treba da podnese ostavku kad mu u Vladi sjede nelegitimni ministri.

U jednoj fazi sjednice, iz poslaničkih klupa Saveza za bolju budućnost inicirano je održavanje posebne tematske sjednice koja će biti posvećena odgovornosti za 17-godišnje dosadašnje neuspješno rukovođenje državom, čija su posljedica stotine hiljada nezaposlenih, veliki broj mladih ljudi koji žele napustiti zemlju, rast korupcije i kriminala raznih vrsta.

Kako je u navedenom periodu uticajni akter u vlasti bila sada opoziciona SDA, poslanik Josip Jurišić, želeći da naglasi da je ta stranka, uprkos spočitavanjima, imala najveće zasluge za odbranu zemlje, poentirao je u jednom trenutku riječima: "A ko je branio Bosnu i Hercegovinu"?

"Ja!... Ja!... On!.. I on!...", povikao je glasno i revoltirano, ustavši iz klupe, poslanik Saveza za bolju budućnost Faruk Jabučar usred Jurišićeve diskusije, pokazujući rukom i na pojedince iz drugih stranaka, a Jurišić, nastavljajući svoje obraćanje, zaključio: "Da nije bilo SDA, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine".

Iz klupa bliskih Jabučaru, i drugih, odgovoreno je jednoglasno ironičnim uzvikom.

Sadašnju parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu, zajedno s najuticajnijom Socijaldemokratskom partijom odnedavno čine Savez za bolju budućnost BiH, čiji je kadar i predsjedavajući Škaljić, kao i Hrvatska demokratska zajednice BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Nova većina je objavljena nakon što su socijaldemokrati proglasili ljetos raskid koalicije s također uticajnom Strankom demokratske akcije, dugogodišnjim akterom u vlasti, nakon čega su i manje članice te bivše koalicije, Narodna stranka "Radom za boljitak" i Hrvatska stranka prava, dospjele u opoziciju.