BiH
20

Da li je na pomolu kriza koalicije u FBiH: Sjednica Parlamenta danas neće biti održana

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić za Klix.ba je kazao kako se za danas zakazana sjednica tog Doma neće održati, nakon što nije postignut dogovor na jutrošnjem Kolegiju Doma, jer se poslanici HDZ-a BiH protive nastavku rada Parlamenta i traže odgađanje zbog navodnog preglasavanja.

Za danas je bilo zakazano održavanje nastavka prekinute 11. i 12. sjednice, ali i održavanje 13. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ipak, zbog neslaganja o načinu donošenja određenih zakona poslanici HDZ-a BiH odlučili su da traže odgađanje daljnjeg zasjedanja, zbog, kako ističu preglasavanja njihovih koalicionih partnera SDA i SBB-a.

U ranijoj izjavi za Klix.ba šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Jozo Bagarić istakao je kako je potrebno preispitati način i funkcionisanje koalicije sa SDA i SBB-om, naglašavajući kako je HDZ nekoliko puta preglasan.

Bagarić je kazao da je problematično to što sa dnevnog reda na prethodnim sjednicama nisu povučenu Nacrti zakona o šumama FBiH i Prijedlog zakona o organskoj i poljoprivrednoj proizvodnji, ali i ranije usvojeni Zakon o igrama na sreću.

"Masa neprincipijelnosti, ružnih stvari se dešava i to nije način funkcionisanja koalicije. Mi smo bili zagovornici i da se napravi jedna stanka na kojoj će se samo koalicioni partneri sresti i kazati jesmo li mi koalicioni partneri ili nismo? Hoćemo li za neke projekte ili zakone tražiti dovoljan broj ruku ili ćemo se odgovorno ponašati kao parlamentarna većina", istakao je Bagarić.

Nakon nepostizanja dogovora o nastavku rada Parlamenta i odgađanja zakazanih sjednica ostaje nejasno koliko će se to odraziti na daljnji rad koalicije.

U radu ovog Parlamenta uslijedit će ljetna pauza, a nastavk sjednica očekuje se u septembru, kada će moguće, puhati i neki novi vjetrovi.