Ročište treba početi 5. jula
0

Da li je BiH tražila Ganićevo izručenje?

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Nadležni u Ministarstvu pravde BiH ne znaju da li je zahtjev za ekstradiciju ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića ikada dostavljen u Veliku Britaniju čije pravosuđe vodi postupak protiv njega.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje izjavio je za sutrašnje "Nezavisne novine" da odgovor na ovo pitanje nisu dobili iako su tri puta slali urgenciju Ministarstvu inostranih poslova BiH koje je trebalo da proslijedi zahtjev za ekstradiciju u Veliku Britaniju.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtjevu Srbije za ekstradiciju,  jer ga pravosuđe te zemlje tereti za navodni ratni zločin nad vojnicima JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U Ministarstvu pravde potvrdili su da su dostavili odgovor i poslanicima SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH koji su tražili informaciju o hapšenju Ganića i zahtjevu Srbije za njegovo izručenje. Iako je Vijeće ministara BiH zadužilo i MIP da dostavi parlamentu BiH odgovor na isto pitanje, to iz ove institucije do sada nisu učinili.

 Pomoćnik ministra za međunarodnopravne poslove u MIP-u Zoran Perković rekao je da su isti dan, odnosno osam sati po primitku zahtjev za ekstradiciju uputili u Ambasadu BiH u Londonu.

Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Jadranka Negodić rekla je  da pitanje zahtjeva za ekstradiciju "nije stvar za novine nego za nadležna ministarstva".

"Ne razumijem o čemu govore u Ministarstvu pravde. Ambasada BiH u Londonu nije adresa za takva pitanja. Zna se kako se komunicira između dva ministarstva, postoje otpremnice, popratnice i ostali načini da se utvrdi put neke pošte", rekla je Negodić.
Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Damir Arnaut,  član Ganićevog pravnog tima, kaže da se nije bavio time šta radi  pravosuđe BiH, te da će provjeriti šta je sa zahtjevom iz BiH.

Niko, međutim, nije jasno rekao da li je BiH dostavila organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ganića i da li uopšte traže ekstradiciju svog državljanina iako je upućen zahtjev iz Tužilaštva BiH, koje od oktobra 2006. godine vodi istragu o slučaju "Dobrovoljačka". 

Prema zakonima Velike Britanije, ekstradicija se ne može izvršiti ukoliko nema naloga za hapšenje, a Tužilaštvo BiH osim naloga za pokretanje istrage o "Dobrovoljačkoj" nije izdalo nijedan nalog za hapšenje u vezi s tim.
 

Ministar pravde Bariša Čolak ranije je rekao da BiH traži da preuzme predmet "Ganić", odnosno krivični progon kako bi ga procesuirali pred pravosuđem BiH.

Pred sudom u Londonu vodi se ekstradicioni postupak za izručenje Ejupa Ganića Srbiji. Odbrana Ganića imala je rok do 18. maja da podnese svu dokumentaciju, a Tužilaštvo, koje zastupa zahtjev Srbije, treba da odgovori do 15. juna.

Ročište bi trebalo da počne 5. jula a očekuje se da će do kraja tog mjeseca biti donesena i odluka jer sudija Timoti Vorkmen ide 15. jula u penziju.