BiH
11

Da li će Hrvati u Vladi FBiH tražiti pravo veta za odlučivanje?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine mogli bi tražiti primjenu prava veta na odlučivanje u ovom organu izvršne vlasti u FBiH.

Navodno su se hrvatski ministri odlučili na ovaj potez nakon što su na pretposljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH bošnjački ministri preglasali hrvatske i to u vezi s problemima veterana.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović nedavno je najavio kako "HDZ BiH neće tolerisati bošnjačku vladu".

On je izjavio kako je nedopustivo da "Vlada Federacije BiH radi bez hrvatskih ministara prema klasičnom konceptu bošnjačke federacije i bošnjačke vlade i naravno da to više nećemo moći tolerisati".

"Sve ovo nas tjera da se što žurnije promijeni i zakon koji definiše način odlučivanja u Vladi Federacije, što smo trebali i prije uraditi, čime bi se onemogućilo donošenje odluka bez predstavnika ili minimalne zastupljenosti bar po jednog predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda koji djeluju u Federaciji", izjavio je Čović još u maju ove godine.

Na ovom principu hrvatski ministri u Vladi FBiH trebali bi tražiti primjenjivanje sistema iz Vijeća ministara BiH u kojem se nijedna odluka ne može donijeti ako najmanje dva ministara iz reda konstitutivnih naroda ne glasa za nju.

Tim povodom kontaktirali smo i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru (HDZ BiH) koji je kazao kako prioritet treba biti sprovođenje reformske agende, a ne zaoštravanje situacije.

"Ne znam zašto neko nameće teme zaoštravanja situacije umjesto provođenja evropske reformske agende. U tome ne želim učestvovati". rekao je za Klix.ba Čavara.

Čavara nije htio ni potvrditi, ali ni demantovati navode da će stranke okupljene oko HMS-a tražiti primjenu prava veta.

Odlučivanje po principu konstitutivnosti 2002. godine ukinuo je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Wolfgang Petritsch.