BiH
12

Da li će Goran Zubac biti smijenjen?

Piše: E. F.
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH
Enes Obralija, član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je u nekoliko navrata pokretao inicijativu o suspenziji ili smjeni Gorana Zubca, za Klix.ba je nakon današnjeg izricanja presude direktoru SIPA-e kazao da su sada na snazi uslovi koji su i ranije postojali za suspenziju Zubca.

"Mi smo na nezavisnom odboru posljednjih mjeseci imali otvoreno ovo pitanje i ja sam u nekoliko navrata izrazio svoj stav. Razlozi za smjenu, odnosno suspenziju Zubca odavno postoje, još od pokretanja istrage protiv njega, a danas su ti uslovi na snazi", kazao je Obralija te dodao da bi se konačno moralo djelovati.

Da li će Zubac biti smijenjen?

Iako takva odluka, odnosno inicijativa nije dobila podršku u proteklih devet mjeseci, u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima i drugim propisima, i dalje postoje razlozi da se suspenduje direktor SIPA-e, naročito nakon sudske presude. No, da li će do toga doći ostaje da se vidi.

"Zubac je policijski službenik i sve što važi za policajca važi i za njega. Upravo zbog činjenice da bi zakon za sve morao biti isti ja sam insistirao da se raspravlja o ovom pitanju. No, na podršku nisam naišao iako na tome insistiram od samog pokretanja istrage. To je već tada, tačnije prije osam mjeseci, moralo biti učinjeno i upućeno prema Vijeću ministara BiH", kazao nam je Obarlija.

Obralija poziva svoje kolege da smognu snage i hrabrosti da se odazovu pozivu za koji su izabrani i odgovore pozicijama na kojima se nalaze te donesu pravu odluku o ovom pitanju.

Ministarstvo čeka presudu

Inače, prijedlog o suspenziji ili eventualnoj smjeni direktora SIPA-e Nezavisni odbor upućuje Vijeću ministara BiH koje uvažava ili odbija prijedlog. Za ovakav prijedlog mora biti sedam od devet članova Nezavisnog odbora.

Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH za Klix.ba je kazao kako će Ministarstvo postupiti po zakonu nakon što dobije pisani otpravak presude koja je izrečena Goranu Zubcu.

"Mi smo prije nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu na osnovu koje je Zubcu izrečena zabrana pristupa tajnim podacima. Sada tek nakon što vidimo šta piše u presudi i šta je sud naložio moći ćemo dalje po tome postupati", kazao je Ćavar te dodao da Ministarstvo može pokrenuti samo inicijativu za poduzimanje koraka protiv Zubca, na temelju kojih će Nezavisni odbor donijeti odgovarajuću odluku.