Milionski iznosi
0

Da li će biti nadoknađene štete iz februara prošle godine?

FENA
Kantonalna komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Kantona Sarajevo je nakon velikih sniježnih padavina u februaru 2012. godine i nakon prispijeća izvještaja općinskih komisija za procjenu šteta sačinila zbirni izvještaj o procjeni šteta, potvrdio je Agenciji FENA predsjednik Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Abdulah Henda.

"Po proglašenju prirodne nesreće i uputstva Federalne komisije za procjenu šteta se pristupilo izradi zbirnog izvještaja kantonalne komisije, tako da smo čekajući zbirni izvještaj općinskih komisija za procjenu šteta, u našem radu pokušali da unaprijedimo metodologiju kako da uradimo ove izvještaje koji će prema procedurama biti proslijeđeni Kantonalnom štabu Civilne zaštite na mišljenje i nakon toga Kantonalnoj vladi na usvajanje" pojasnio je Henda.

Prema njegovim riječima, po dobivanju zbirnih izvještaja općinskih komisija za procjenu šteta, Kantonalna komisija se sastala i radila na izradi zbirnih izvještaja, ali nažalost imala je dosta problema.

"Imali smo dosta problema u smislu izrade takvog izvještaja jer sve komisije na nivou Kantona, i općinske i kantonalna, nisu prošle obuku na izradi takvih izvještaja tako da je praktično bilo dosta nepoznanica kako će se šta raditi", kazao je Henda.

Dodao je da je "Federalna uprava civilne zaštite bila u obavezi da organizuje takve obuke, ali da nažalost te obuke nisu prošli članovi komisija, pa su na osnovu iskustva iz struke počeli sa radom".

Henda je naglasio kako je razlog zašto zbirni izvještaj Kantonalne komisije za procjenu šteta nije blagovremeno završen u tome što općinske komisije nisu blagovremeno dostavile svoje izvještaje, pa se razvuklo na period četiri - pet mjeseci.

Zbog procjene takvih izvještaja, Kantonalna komisija za procjenu šteta nije bila u stanju da zbirni izvještaj o štetama koje su nastupile od 2. do 23. februara 2012. godine i zbog takvih nemogućnosti nisu ispoštovane procedure tako da Kantonalna komisija za procjenu šteta nije svoj izvještaj mogla u cijelosti da dostavi Kantonalnom štabu civilne zaštite KS, kazao je Henda.

Razlog zašto Kantonalna komisija za procjenu šteta nije uspjela da ispoštuje ovu proceduru je i konstantno rasformiranje Kantonalne vlade, odnosno mijenjanja njenog sastava i "čitavo vrijeme bili smo u nemogućnosti da završimo svoj posao koji je bio propisan", kaže Henda.

"Dosta ima manjkavosti posebno je to problematično u jedinstvenoj metodologiji u procjeni šteta o prirodnih i drugih nesreća gdje su date tabele i formulare koji nisu adekvatno zamišljeni i smišljeni, da ne govorim o softveru i elektronskoj obradi podataka", kazao je Henda.

Zbirni izvještaj koji je napravila Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, trebat će da prođe procedure Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kantonalne vlade i da se iznađu rješenja koja će odgovoriti na štete koje su nastale u periodu 2012. godine, kazao je Henda.

On nije mogao precizirati kada će biti poslan ovaj izvještaj u dalju proceduru.

"Hoće li biti nadoknađene štete, u kojem iznosu, zavisi od raspoloživih sredstava, od zakonskih rješenja koja su data, općinskih, kantonalnih i federalnog budžeta", kazao je Henda, dodavši kako su "općine bile dužne u svojim budžetima da planiraju sredstava za štete koje mogu nastati od prirodnih nesreća".

Mustafa Kovač direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite KS, potvrdio je Feni da će sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite biti održana u narednih mjesec dana te da će na njoj biti razmatran ovaj izvještaj.

Komisija za procjenu šteta Općine Ilidža je nakon obilaska terena i utvrđivanja stanja na terenu uradila pojedinačne zapisnike na oštećenim objektima koji su zahvaćani tokom snježnih padavina u 2012. godini, nakon čega je u zakonskom roku uradila zbirni izvještaj i poslala na usvajanje Općinskom vijeću, potvrđeno je Feni iz Općine Ilidža.

Nakon usvajanja, kompletna dokumentacija poslata je Komisiji za procjenu šteta KS, koja je trebala u roku od mjesec dana uraditi zbirni izvještaj iz svih općina KS i poslati Federalnoj komisiji.

Općina Ilidža nema povratnu informaciju o daljnjim aktivnostima koje je poduzela Federalne komisije za procjenu šteta, kažu u Općini Ilidža.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić je Agenciji Fena kazao da je "Federalna komisija za procjenu šteta uputila Vladi FBiH prije tri mjeseca konačan Izvještaj o posljedicama prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i niskim temperaturama u februaru 2012. godine".

"Utvrđeno je da Kanton Sarajevo i općine KS, odnosno Vlada KS nije tražila pomoć u saniranju šteta od FBiH, niti od Vlade niti od Federalnog štaba. Razlog je zato što KS i općine imaju dovoljno svojih sredstava posebne naknade i sredstava iz budžeta za pokriće eventualnih šteta koji su imali građani i na nivou svojih sredstava da to pokriju" kazao je Tihić.

Na području FBiH šteta je procijenjena na oko 46 miliona KM, i to su uglavnom štete na objektima, putevima, krovovima, mostovima, ali najveće štete su u poljoprivredi, kazao je Tihić, dodavši da je Vlada FBiH donijela preporuku, a Federalni štab donio Odluku da se određenim kantonima, općinama uputi pomoć u saniranju tih šteta, uz napomenu da su i te općine i kantoni dužni izdvojili dio sredstava te zajedno sa federalnim sredstvima na osnovu prijedloga općinskih komisija za procjenu šteta ta sredstava dati svojim građanima ili pravnim osobama koji su ih tražili, kazao je Tihić.