BiH
22

Da li će 9. januar kao Dan Republike Srpske biti ukinut?

Piše: Er. M.
Bećirović, Prodanović i Bajtal (Foto: Klix.ba)
Bećirović, Prodanović i Bajtal (Foto: Klix.ba)
Sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj se trebala naći apelacija Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, a koja je bila zakazana za sutra, zbog bolesti dopredsjednika Ustavnog suda BiH Tudora Pantirua ipak neće biti održana.

Ustavni sud BiH izjasnit će se o apelaciji Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojim se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik Dana Republike, tek kada se steknu uslovi za rad i kada Ustavni sud BiH bude u kapacitetu da odlučuje u punom sazivu od devet sudija.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kazao je da je veoma važno da pri donošenju određenih odluka one ne budu u bilo kojem smislu novi podsticaj za nove tenzije i nerazumijevanje unutar BiH, posebno kada su u pitanju konstitutivni narodi u BiH.

"Ne mogu precizno reći, ali očekujem odluku da apelacija bude odbačena", rekao je Prodanović za Klix.

Na pitanje šta bi značilo ukidanje 9. janura kao Dana Republike Srpske, Prodanović je kazao da bi to značilo dodatne tenzije, dodatni stepen nepovjerenja i značajan doprinos da Srbi Bosnu i Hercegovinu ne osjećaju kao svoju državu.

"To nikome u BiH ne treba jer treba ići ka pomirenju, razumijevanju i integracijama, a ne dezintegracijama, razvijanju mržnje ili strahova. To nikome ne treba u BiH", kazao je Prodanović.

Istaknuti filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal kazao je za Klix da u ovako struktuiranoj zemlji, odnosno u ovakvim unutrašnjim političkim i društvenim odnosima, odluka Ustavnog suda BiH ništa ne znači.

"Ovdje se ionako ništa ne poštuje, ne poštuje se Dejtonski mirovni sporazum koji su svi potpisali. Ovdje se odavno odluke tog istog suda ne potpisuju sa one strane entitetske granice. Pretpostavimo da će odluka biti takva da će eliminisati taj datum i da stvari zakonski uozbilji onako kako se uozbiljuju u drugim zemljama, ali opet postoji dio zemlje koji se ne obazire ni na tu instituciju. Ma šta bilo ništa se bitno neće promjeniti", rekao je Bajtal.

On je dodao da mi živimo u vremenu i prostoru gdje argumenti ne znače ništa, te da živimo u državi gdje vladaju politikanti umjesto političara i grupni stranački interesi umjesto javnih interesa.

"Ako svijet hoće da natjera na to, onda se stanje može promijeniti. To iznutra ne može i tako stvari stoje. Ako ne postoji unutrašnji mehanizam onda bi nepriznavanje odluka po pravu koje i međunarodno pravo priznaje, svijet koji je napravio ovu zemlju ovakvom morao preuzeti zadaću pa realizovati odluke ovdašnjih sudova", smatra Bajtal.

Bajtal je istakao da se političari u entitetu Republika Srpska samo pozivaju na Dejton kako ga zapravo ne bi provodili.

"To je podvala i cinizam kojim se ta politika ruga svim svojim političkim partnerima iz ovog entiteta, odnosno političkim partnerima koji su s njim stalno na vezi. Dejton im služi kao maska iza koje oni provode ono što hoće", zaključio je Bajtal.

Denis Bećirović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je obilježavanje 9. januara antidejtonsko, antiustavno i uvredljivo.

"9. januar nema nikakvo uporište u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH. Obilježavanje ovog datuma predstavlja provokaciju za državu BiH, ali i za predstavnike međunarodne zajednice. Mislim da je krajnje vrijeme da zvaničnici manjeg bh. entiteta napokon shvate elementarnu historijsku i pravnu činjenicu da je ovaj entitet samo administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države BiH i da kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazao je Bećirović.

On je dodao da entiteti nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice, te da je obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske uvrijedljivo i za modernu Evropu i UN jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila sistemske masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici.

Bećirović nije htio nagađati kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH, a na pitanje da li bi prihvatanje apelacije podstaklo dodatne etničke tenzije odgovorio je da se jednom mora razbiti magla koja nam se svjesno servira u BiH, a to je da pojedini prijedlozi izazivaju tenzije.