Okrugli stol u Tuzli
0

Da li Beograd i Sarajevo izlaze na put stabilizacije i povjerenja?

FENA
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
"Da li konačno Sarajevo i Beograd izlaze na put stabilizacije i povjerenja?“, pitanje je koje su predstavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje i Općine Tuzla postavili gostima iz Srbije i BiH na okruglom stolu.

Učesnici su se složili da politička volja obje zemlje mora biti veća radi rješavanja brojnih otvorenih pitanja. Primjer bi im mogao biti nevladin sektor, koji godinama radi na uspostavi dijaloga Beograda i Srbije.Uspostava povjerenja i suočavanje sa ratnom prošlosti su ključni.

Šutnja mora ustupiti mjesto dijalogu, jer je još puno otvorenih pitanja između BIH i Srbije, konstatovano je na okruglom stolu u Tuzli i ocijenjeno da je to grad koji ima puni moralni kapacitet da inicira ovaj dijalog.

Pitanja međudržavnih granica, korištenja energetskih resursa Drine, zapljene državne imovine, različitog viđenja proteklog rata u BiH i razmišljanja o predmetima ratnih zločina, neiskrenosti i neposvećenosti uspostavi mostova saradnje i dalje opterećuju odnose dvaju zemalja, rečeno je.

Grujica Spasović, ambasador Srbije u BiH ističe da su odnosi bolji, nego što se to plasira u medijima, ali lošiji kada je u pitanju odnos dvaju naroda. Izražava nadu da će se oni unaprijediti u narednoj godini.

Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji ocjenjuje da su odnosi dvaju zemalja u uzlaznoj putanji, ali da se moraju posmatrati s aspekta stanja u cijelom regionu, a ne dvije države.

Advokat Dragoljub Todorović, koji je zastupao Muslimane i Hrvate u 11 slučajeva u Beogradu, ističe da je trend Srbije, Hrvatske i međunarodne zajednice da balansiraju odgovornost za ratna dešavanja i da se tome ne smije udovoljavati. Dodaje da za to nisu krivci srbijanski predsjednik Boris Tadić i Vlada Srbije, koji su proevropski orjentisani, nego srbijanski intelektualci i mediji.

Zijad Bećirović, iz Instituta IFIMES u Ljubljani složio se s kolegom Todorovićem o proevropskoj Srbiji, ali ne kada je u pitanju dijalog sa BiH.

Učesnici okruglog stola smatraju da je osnovna kočnica dijalaga nesposobnost ili nedostatak političke volje da se Srbija i BiH suoče sa posljedicama ratne prošlosti i vizijom porodice evropskih naroda.

Predstavnici nevladinih organizacija iz BiH i Srbije izražavaju nadu da će njihova višegodišnja nastojanja uspostave dijaloga uskoro prihvatiti i Beograd i Sarajevo. Najpirje je potrebna obnova povjerenja naroda koji su decenijama živjeli zajedno.

Preporuke sa okruglog stola o neophodnosti uspostave saradnje Srbije i BiH radi svih nerješenih otvorenih pitanja bit će proslijeđene nadležnim institucijama obje zemlje, zaključeno je.