BiH
0

Da FIFA novac od kazni za nogometne saveze BiH i SCG donira mladima?

FENA
Povodom rasprave o određivanju kazni za nogometne saveze SCG i BiH zbog nereda na kvalifikacijskoj utakmici za SP, Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije uputili su otvoreno pismo predsjedniku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Josephu S. Blatteru i predsjedniku disciplinske komisije FIFA-e Marcelu Mathieru.

Predstavnici dvije vodeće organizacije na zaštiti prava i interesa mladih u BiH i Srbiji u pismu su od FIFA-e zatražili da novac od kazni za nogometne saveze BiH i SCG donira za fond za projekte razmjene mladih BiH i SCG.

"Ova utakmica samo je pokazatelj odnosa obiju država prema mladima, odnosa vlasti prema normalizaciji odnosa između dvije zemlje. Uzevši u obzir primjer iz Njemačke i Francuske koje su 40-ih godina prošlog stoljeća kreirale Njemačko-Francuski Biro za mlade (OFAJ) koji finansira projekte razmjene mladih tih zemalja i koji se pokazao kao vrlo efikasan metod za približavanje mladih, molimo i tražimo da novac od kazni donirate za fond za projekte razmjene mladih BiH i SCG. Takav potez bio bi odličan primjer da je ulaganje u mlade od izuzetno velikog značaja, ne samo radi kvalitetnijih sportskih manifestacija već radi boljeg razvoja društva i normalizacije odnosa na Balkanu", navodi se u pismu Blatteru i Mathieru.