BiH
0

Cyber kriminal opasnost po nacionalnu sigurnost država na Balkanu

FENA
Brajović, Ahmetović, Dačić: "Nema kutka na kojem se kriminalci mogu sakriti"
Brajović, Ahmetović, Dačić: "Nema kutka na kojem se kriminalci mogu sakriti"
Ministri sigurnosti, odnosno unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Turske saglasni su da je neophodno jačati saradnju i partnerstvo na planu borbe protiv svih oblika kriminala, te posebno protiv komjuterskog/kibernetskog (cyber) kriminala.

Istaknuto je to u Zajedničkoj ministarskoj izjavi usvojenoj u četvrtak na kraju Međunarodne konferencije o temi "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - Izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture (Balkan Security, Technology and Education: The Challenges within Cyber Infrastructure), koju je u Sarajevu organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Američkim univerzitetom u BiH i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Visoki dužnosnici potcrtali su riješenost da uspostave kontinuiranu komunikaciju putem redovnih konsultacija visokih službenika unutarnjih poslova u vezi sa cyber kriminalom.

U zajedničkoj izjavi je, istovremeno, istaknuta potreba za izradom zajedničkih strateških i analitičkih dokumenata na planu prevencije i borbe protiv cyber kriminala, te organiziranjem zajedničke specijalističke obuke, uključujući jačanje partnerstva agencija za provedbu zakona, privatnog sektora i obrazovnih institucija, a sve radi iznalaženja efikasnog regionalnog odgovora na pojavne oblike cyber kriminala, te podizanja nivoa znanja o ovom globalnom problemu.

Sudionici konferencije podržali su aktivnosti Američkog univerziteta u BiH na razvoju naučnih kapaciteta, istraživačkog rada i analize problema vezanih za komjuterski kriminal, te adekvatnog odgovora na ovaj globalni fenomen.

U fokusu sudionika međunarodne konferencije bili su različiti aspekti borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije, s akcentom na tehnologije koje su omogućile pojavu cyber kriminala, odnosno zloupotrebu Interneta i društvenih mreža.

Konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava radi poboljšanja sigurnosnih kapaciteta zemalja, pojedinačno i regiona u cjelini, a s obzirom na to da su savremeni sigurnosni izazovi sve kompleksniji, sve teže predvidivi i međusobno sve povezaniji, te na činjenicu da nijedna zemlja sama, ma koliko moćna i velika bila, ne može dati potpune odgovore na nove sigurnosne prijetnje i rizike.

Ocjenjeno je da cyber kriminal predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost, te da zbog kompleksnosti zahtjeva globalni odgovor, odnosno kontinuirano jačanje kapaciteta i resursa na njegovom suzbijanju.

Poznato je da zajednice širom svijeta postaju jednako ovisne o informacijama i komunikacijskim tehnologijama, te ranjive na cyber kriminal (krađa identiteta, finansijske prevare, cyber napadi, zloupotreba socijalnih mreža...). Brojni napadi na web stranice, prevare putem Interneta, krađa podataka s kreditnih kartica ili dječija pornografija, samo su dio cyber kriminala.

Konstatirano je, stoga, da imperativ jačanja saradnje na regionalnom i globalnom planu zahtjeva institucionalno organiziranje, te uspostavu zakonskog okvira s osloncem na već usvojena međunarodna dokumenta, uz najavu da će se pristupiti ustanovljenju regionalnog edukativnog centra za borbu protiv kompjuterskog kriminala.

Međunarodna konferencija posvećena sigurnosti Balkana u kontekstu spriječavanja pojavnih oblika cyber kriminala okupila je u glavnom gradu BiH visoke dužnosnike zemalja regiona i šire, te brojne predstavnike poslovne i akademske zajednice, uključujući i eksperte iz SAD-a, zemalja EU-a i Turske.

Skup su uvodnim obraćanjima otvorili ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić, zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH Nicholas Hill i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na prvoj plenarnoj sesijia prisutnim su se obratili premijer i ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, ministrica unutarnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska te ministar unutarnjih poslova Republike Turske Idris Naim Şahin.

Govornici na drugoj sesiji bili su specijalni agent Federalnog biroa za istrage (FBI) Zachary Delecki, direktor Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organiziranog kriminala (TADOC) Adem Sahin, direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci/Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (ICITAP) Jim Tillman, Thomas Wingfield iz George Marshall Centra, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey, Mira Cerović iz Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore te ekspert Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organiziranog kriminala (TADOC) Muhammed Bagdat.

Treća plenarna sesija protekla je u znaku izlaganja Selme Cikotića s Američkog univerziteta u BiH, Amy Sliva s Univerziteta Northeastern, Davida Maimona s Univerziteta Maryland te Briana Woernera s West Virginia univerziteta.