Štrajkački odbor RTT Briješće
0

Cvjeta li kriminal u 'Hidrogradnji'?

Sarajevo-x.com
„Radnici “Hidrogradnje“ d.d. dovedeni su na rub siromaštva, dok se pojedinci na račun radnika bogate“, navodi se u pismu koje je našoj redakciji uputio Štrajkački odbor radnika RTT Briješće, a čiji stav, kako se navodi u pismu, podržavaju i svi ostali uposlenici “Hidrogradnje d.d.”

Tako, tvrde radnici, Semin Mašić, v.d. direktor, i Enver Čaušević, direktor pogona, „Sigma“ odlaze avionom za daleki Talin na utakmicu Nogometne reprezentacije BiH, vjerojatno sretni, zadovoljni i ponosni na situaciju u firmi.

„Ali to je samo jedan minoran detalj koji oslikava o kakvim beskrupuloznim osobama je riječ. U nekoliko kratkih crta pojasnit ćemo kriminalnu organizaciju koja, sa nekoliko manjih promjena, uspješno djeluje već 15 godina“, navodi se dalje u pismu.

Kao glavne organizatore kriminala u ovoj firmi osim Mašića i Čauševića, radnici su naveli bivšeg generalnog direktora Mehmeda Drinu, Z. Mehićevića, direktora pravne službe, S. Džubura, direktora ekonomske službe, i njegova zamjenicu Lj. Tičić , D.Borovinu, izvršnog direktora za tehnička pitanja, S. Mehmedbašića, direktora mehanizacije, te predstavnike sindikata sa potkupljenim predsjednikom F.Lagumdžijom. Kao organizatore kriminala o uvoj firmi radnici navode i I. Lapu, šefa kadrovske službe, te Hajru Hadžiabdića, obavlja nekoliko funkcija, te I. Hadžiavdića, člana Nadzornog odbora, a koji je u prisnim odnosima, kako se navodi u pismu, sa Vahid Hećom, federalnim ministarom rudarstva, energetike i industrije.

„ Radnicima nije isplaćeno šest ličnih dohodaka i to od aprila do septembra 2009. godine. Od januara 2003. godine se ne uplaćuje penziono i socijalno osiguranje, a radnicima se ne isplaćuju ni regres, iako se svake godine prijavljuje pozitivno poslovanje. Tačnije, svake godine tokom mjesečnih analiza poslovanja konstatuju se i dokumentuju gubici od cirka milion KM, a na kraju godine se pojavi i prijavi pozitivno poslovanje. Tako prošlogodišnja dobit iznosi 55.000 KM“, navode dalje u svom pismu radnici.

U posljednje vrijeme, navode radnici, počelo se sa selektivnim isplatama ličnih dohodaka, po principu“prijateljstva” sa menadžmentom, tako da pojedini sektori i pogoni imaju po nekoliko primljenih ličnih dohodaka više od drugih.

„U posljednje vrijeme menadžment vrši pritiske na radnike u smislu zabrane iznosenja mišljenja, te zabrane mijenjanja pojedinih predstavnika u sindikatu. U pojedinim dijelovima kompanije se čak zabranjuju okupljanja ili kontakti sa pojedinim radnim kolegama koji su spremni iznijeti svoje mišljenje i protivljenje trenutnom menadžmentu, i njegovom pljačkanju radnika i kompanije“, navode dalje u pismu radnici.

U Hrvatskoj rade godinama, a novaca nema

Nije rijetkost, tvrde radnici, i protjerivanje pojedinih radnika na čekanje jer su kompaniju tužili po osnovu kolektivnog ugovora. Pojedini članovi kolektiva su iste parnice dobili odnosno izrečene su presude u kojoj se garantuje da se tužitelji kompanije ne smiju udaljiti s radnih mjesta ili otpuštati.

„Menadžmentu i privilegovanim pojedincima isplaćena je razlika ugovora i plata, retroaktivno za period od 2003. Do 2007. godine. Tako da su izvršni direktori i njihovi probrani podanici inkasirali sume od 6.000 do 75.000 maraka, ovisno o poziciji koju su obnašali, a isto to pravo osporavaju ostalim uposlenicima“, navodi se u pismu.

Prema riječima radnika privatizacija je propala jer se pojedinci, odnosno izdvojena grupa privilegovanih, nije mogla dogovoriti o podjeli “plijena” između sebe pa su uspješno oborili privatizaciju.

„Nevjerojatan podatak je da iz Hrvatske, u kojoj radimo već niz godina, u kompaniju nije pristigla niti jedna kuna. S obzirom da inspekcije koje dolaze u kompaniju nisu u stanju da otkriju kako se pljačka u ovoj firmi, evo nekoliko pojašnjenja u nadi da će im se oči otvoriti:

  • fiktivna nabavka materijala opreme i slično, tako da su materijalni troškovi toliki da svaki objekat završi u minusu (za to im je potreban troškovnik objekta kao i utrošeni materijal
  • bespotrebno iznajmljivanje mehanizacije od privatnika, čak su se svojevremeno namjerno kvarile mašine, a u zadnje vrijeme i pored kompanijinih ispravnih mašina iznajmljuju se mašine privatnika. Naravno većina tih mašina je u privatnom vlasništvu našeg menadžmenta ili njihovih rođaka, supruga…,“pojašnjavaju radnici.

Potom, fiktivni ugovori koji nisu, niti će ikad biti realizirani, objekti koji se rade za treća lica koji nisu nigdje prijavljeni, dogovorena prodaja tendera, uzimanje procenta od proizvođača, uzimanje novaca od radnika za uslugu slanja u inozemstvo (šef kadrovske službe Lapo I.)“, navodi Štrajkački odbor u pismu.

Najčuvanija tajna 'Hidrogradnje'

Najčuvanija tajna kompanije su sume naplaćenog novca za obavljene poslove. Tajna je i na kojim računima su potraživanja iz Iraka, kao i šta je sa novcem od prodaje tankera nafte koji je kompanija dobila kao vid naplate od Libijske države, a koji je dat kompaniji INA Zagreb, a ni do danas nije naplaćen. Ili možda jeste?, pitaju se radnici.

Prema riječima radnika najavljena je prodaje dva najjača stabilna pogona (Pogon Sigma i kamenolol Greben – Kakanj) kako bi se pokrio gubitak i bila skrenuta pažnja radnika i vlasti sa pljačke menadžmenta.

Radnici zahtijevaju od inspekcije i da od banaka zatraži račune o plaćanju rata kupovine stanova pojedincima u stambeno-poslovnom objektu “ALFA”, jer je kompanija i na taj način pokradena za 3 miliona maraka.

„Pojedini članovi nadzornog odbora kao Ismir Hadžiabdić dobijali su stanove na poklon pa ne žele da vide i prijave pljačku. Da bude jasnije svi izvršni direktori i pojedini poslušnici su kobajagi potpisali ugovore o kupovini stanova. Iako ih taj ugovor obavezuje o redovnim uplatama niko od njih, a u pitanju je 16 stanova, još uvijek nije uplatio niti jednu jedinu marku“, tvrde radnici.

Također, radnicima koji su penzionisani daju se ugovori o djelu što opterećuje finansije kompanije. Takvih radnika, tvrde radnici u pismu, ima oko 20, a njih pet je bez ikakvog razloga u Libiji, a firmu mjesečno koštaju 30.000 eura.

Nadamo se da će se pravni točak početi vrtiti, i da će se nadležni organi inspekcije i tužilaštva pozabaviti sa ovim korumpiranim i kriminalnim menadžmentom jer je u pitanju sudbina 1.100 radnika i članova njihovih porodica, navodi se na kraju pisma Štrajkačkog odbora radnika RTT Briješće i ostalih uposlenika „Hidrogradnje“ d.d.