BiH
0

Cvilinsko polje u Ustikolini uskoro u službi KPZ-a Sarajevo

FENA
Cvilinsko polje u općini Foča-Ustikolina (FBiH) uskoro bi trebalo biti u službi Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo - odjeljenje Ustikolina - potvrdio je Feni načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.

Prema njegovim riječima, Općina Foča-Ustikolina uputila je incijativu prema Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo - odjeljenje Ustikolina za ustupanjem poljoprivrednog zemljišta na Cvilinskom polju kako bi pokrenuli proizvodnju hrane za njihove potrebe, ali i za tržište.

Kazneno-popravni zavod prihvato je ovu inicijativu koju je podržalo i Federalno ministarstvo pravde. Nakon Vlade BPK-a zeleno svjetlo stiglo je i od Vlade Federacije.

"Vlada Federacije prepoznala je značaj ovog projekta jer se hrana za sve kazneno-popravne institucije u Federaciji može proizvoditi ovdje na Cvilinskom polju. Data je saglasnost za ovaj projekt i već su u toku pregovori između federalnog i kantonalnog ministarstva pravde, KPZ-a i općine Foča-Ustikolina", ističe Kunovac, dodajući da su dosadašnji pregovori dali određene rezultate u smislu zadovoljenja interesa KPZ-a ali i same lokalne zajednice koja će zemljište ukupno površine od 7 hektara ustupiti uz posebne uslove.

"Ono od čega nećemo odustati je zahtjev za upošljavanjem ljudi sa VSS - agronoma ali i stražara, koji bi tu radili. Jedan od zahtjeva je i da kantonalno ministarstvo pravde više ne plaća kotizaciju za zadržavanje prispjelih prekršilaca zakona, do određivanja kazne, čime će se napraviti godišnje uštede u budžetu BPK-a od oko 25.000 KM. Jedan od uslova za ustupanje zemljišta je i da se višak proizvedene hrane dodijeli socijalno najugroženijim porodicama na području ove lokalne zajednice te da se zadrži i proizvodnja sadnog materijala, što je nekad na ovom lokalitetu radila ZZ "Agrodrina", pojasnio je Kunovac.

On je dodao da bi uskoro trebalo doći i do potpisivanja ugovora kako bi realizacija ovog projekta mogla početi već na proljeće.