BiH
404

Cvijet i tura za Dragog: Planinari ispraćaju stradalog kolegu na posljednji uspon

Piše: A. P.
Dragi Novaković
Dragi Novaković
Prijatelji planinari danas će na simboličan način ispratiti 27-godišnjeg Dragog Novakovića na posljednji počinak. Mladi planinar smrtno je stradao u nedjelju na vrhu Bjelašnice dok je pomagao kolegici u nevolji.

Planinari će se danas u 11:30 sati okupiti ispred ulaza u zgradu u kojoj je Dragi živio u Grbavičkoj ulici na broju 41 u Sarajevu.

"Planinari će ići pješke za pogrebnim autom obučeni u planinarsku opremu (dovoljno je i nešto simbolično, jakna, ruksak, vodička majica, traka i slično). Ko bude u prilici neka ponese jedan cvijet u ruci", navodi se u pozivu udruženja Avantur.

Novaković je biti sahranjen na groblju Donji Miljevići u Istočnom Sarajevu u 13 sati.

Dvadesetsedmogodišnji Dragi je bio strastveni planinar i alpinista koji je pohodio brojne planinske vrhove u našoj i drugim zemljama. Pripremao se da se kao član međunarodne ekspedicije Cordillera Blanca u prvoj polovini jula penje na vrhove Valunaraju i Artensonraju u Južnoj Americi. Bio je certificirani planinarski vodič i član HPD Bjelašnica 1923 iz Sarajeva.

Stradao je kada je na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici pokušao zadržati planinarku koja se okliznula prema dubokoj provaliji.