Kao i prije 30 godina
0

FOTO+VIDEO / Cvijeće i suze za Josipa Broza Tita

Piše: A. Panjeta, Video: J. Korjenić
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ispred biste Josipa Broza Tita u krugu nekadašnje "Maršalke" okupilo se danas stotinjak građana koji su u 15:05 polaganjem cvijeća, minutom ćutnje i sa suzama u očima obilježili 30 godišnjicu njegove smrti.

"Veliki ljudi kakav je bio Josip Broz Tito ne umiru, oni odlaze. Danas je 30 godina kako Tito nije na čelu kolone", kazao je okupljenima sekretar društva "Josip Broz Tito" Dževad Kapetanović. Potom su delegacije SDP-a iz više općina i delegacija mladih "Naše Stranke" kao i predstavnici nekoliko udruženja položili vijence pred bistu, kao i brojni građani koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice.

Glumac Sead Arslanagić odrecitirao je i poemu o Tito, tokom koje mnogi od prisutnih nisu mogli zadržati suze, pa su, kao i 30 godina prije u isto vrijeme, zaplakali. Među prisutnima prepričavale su se priče iz vremena od prije ovog rata, stariji su se prisjećali vremena dok je Tito bio živ, a bilo je onih i koji su prepričavali priče o Titovom putu tokom Drugog svjetskog rata. Među prisutnima bilo je i mnogo onih koji su rođeni mnogo poslije Titove smrti.

Godišnjica Titove smrti obilježena je i u Zenici te Bihaću uz polaganje cvijeća i vatrogasne sirene.