BiH
0

Cvijanović: Vlada RS-a je za saradnju s MMF-om

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izrazila je opredijeljenost entitetske vlade i njenih institucija za saradnju s Međunarodni monetarnim fondom (MMF).

Ona je naglasila da je neophodno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, uz puno uvažavanje Ustava i ustavnih nadležnosti, rade na ključnim reformama da bi se poboljšao poslovni ambijent, povećale investicije i ekonomske aktivnosti.

Tokom razgovora u Bnajoj Luci s delegacijom MMF-a, koju je predvođio novoimenovani šef Misije MMF-a Nadeem Ilahi, Cvijanović je istakla čvrstu opredijeljenost Vlade RS-a u provođenju reformskih procesa definisanih Ekonomskom politikom,kompatibilnom sa osnovnim smjernicama Reformske agende, naglasivši da se reformski procesi provode u interesu građana RS-a, te da se na njima veoma predano radi i u vremenu kada RS nije u aranžmanu s MMF-om.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim ekonomskim temama, ključnim reformskim mjerama usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika u RS-u, unapređenju privrednog ambijenta i stvaranja uslova za privlačenje domaćih i stranih investicija te o daljim aktivnostima u svjetlu buduće saradnje s ovom finansijskom institucijom, saopćeno je iz entitetske vlade.

Sastanku je prisustvovao i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.