Komentar na Füleovu izjavu
0

Cvijanović: Usmjeriti se na provođenje odluke "Sejdić-Finci" i rješavanje sistema koordinacije

FENA
Očekivana je izjava komesara Evropske unije (EU) za proširenje Štefana Fülea o Bosni i Hercegovini i treba se usmjeriti na ono što je definisano kao problem, a to su provođenje odluke "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije, izjavila je danas mnistrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kazala je i da je Füleova izjava veoma realna, s tim što postoje određeni dijelovi koji zahtijevaju pojašnjenje, naročito onaj koji kaže da će pristupni pregovori otkloniti određene strukturalne nedostatke Daytonskog sporazuma.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodala da pitanje Dayjtona ima drugu snagu i da se u ovom trenutku treba usmjeriti na ono što je definisano kao problem, a to je provođenje odluke "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije.

"Kada je riječ o evropskim pitanjima tu nema ni pozicije ni opozicije jer su ovo stvari kojima se bavimo i na nivou političkih lidera i na nivou institucija. U pitanju je mnogo ozbiljnija priča nego svođenje na to šta misli opozicija", ocijenila je ona i dodala da je pitanje da li se zaista nalazimo zakovani u nekom prostoru i robujemo nekim stvarima više nego što bismo trebali i na taj način kočimo evropski put.

Cvijanović kaže i da je drugo pitanje i da li zaista postoji optimizam o evropskom putu, s obzirom na to da se EU suočava s prilično teškom situacijom odakle dolaze različiti disonantni tonovi.

Ipak, ponovila je da je evropski put opredjeljenje RS-a i da treba da se ispune postavljeni zahtjevi koji se nalaze u "Mapi puta", koja je već svedena na dovoljno nizak kriterijum, i da je RS još od 2010. jasno definirala načine kojima se može riješiti provođenje odluke "Sejdić-Finci", dok je kod mehanizma koordinacije već urađen veliki posao.