BiH
0

Cvijanović: Svi koji su krivi za Birač moraju odgovarati

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Stanje u Fabrici glinice Birač je mnogo gore nego što se pretpostavljalo i ta firma bi prestala s radom za 15 dana da Vlada RS-a nije preduzela mjere na sanaciji situacije, rekla je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Ona je u izjavi novinarima u Zvorniku, nakon sastanka s članovima Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Birča, kazala da u tom preduzeću moraju biti otklonjene sve nepravilnosti, a svako ko je kriv mora biti sankcionisan.

Dajući podršku stečajnom upravniku Birča Lazi Đurđeviću, ona je kazala da se moraju očuvati radna mjesta i proizvodnja.

Razgovarano je, dodala je, i o tome kako teče stečajni proces, kako osigurati sirovinu, veze s kupcima, te zadržati funkcioniranje Fabrike.

"Bit će ovdje mnogo prepreka, neke od njih smo identifikovali, neke će se vjerovatno vremenom pojavljivati, ali je jako bitno da se zna ko je krivac i da se zna šta su ciljevi", rekla je Cvijanović.

Navela je i da je moguće da je u proteklih 12 godina došlo do stvarnih propusta u kontroli poslovanja Birča, možda, kako je rekla, i od strane vlasti koje su radile neke stvari s najboljim ciljem i u najboljoj namjeri.

"Vlade su intervenirale, pomagale, omogućavale da se nastavi sa procesom proizvodnje, a oni koji su za to krivi to su sve više zloupotrebljavali i izvlačili novac koji pripada RS", navela je ona i dodala da ono što pripada RS, ostaje u RS, mora joj biti vraćeno, a prava radnika treba da budu zadržana.

Stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević kazao je da će stečajni postupak, koji je otvoren 8. aprila, biti dogotrojan, ali će se u tom procesu istrajati.

Stečajni postupak otvoren je samo nad AD Birač, a ne i u ostalim preduzećima iz te grupacije.

O zatečenom stanju još se nije izjašnjavao. Zakonom o stečajnom postupku propisano je da svakom radniku prestaje ugovor o radu danom otvaranja stečaja, ali su, kaže, dobili informaciju od predsjednice Vlade da ti radnici neće ostati bez posla, već će se naći način da se to "premosti".