BiH
2

Cvijanović: Sredstva prikupljena za izbjeglice nisu dovoljna

SRNA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Sredstva prikupljena u okviru današnje Međunarodne donatorske konferencije za izbjeglice i interno raseljena lica nisu dovoljna da bi to pitanje na regionalnom planu bilo u potpunosti riješeno, ali svakako jesu jedan od koraka da se ono počne rješavati na kvalitetniji način, izjavila je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je ocijenila da je riječ o još jednoj od inicijativa koje bi trebalo konačno da dovedu do rješavanja jednog krupnog, teškog i važnog pitanja rješavanja statusa izbjeglih.

"Prikupljena su određena sredstva, imamo od Evropske komisije 230 miliona eura koji će biti stavljeni na raspolaganje za ovaj projekat u petogodišnjem periodu, a bilo je i pojedinačnih donacija partnera, organizacija ili država", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Dugoročna rješenja za izbjeglice i interno raseljena lica", koju su danas u Sarajevu organizovali BiH, Crna Gora, Srbija i Hrvatska, prikupljeno je oko 300 miliona eura, potvrdio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Ljubić je naglasio da je najvrednija na današnjoj donatorskoj konferenciji podrška koju je evropski komesar za proširenje Štefan File, u ime EU, pružio za petogodišnji projekat stambenog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica u četiri partnerske države koje su organizovale konferenciju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File najavio je u Sarajevu da će EU u narednih pet godina obezbijediti 230 miliona eura za projekat regionalnog stambenog zbrinjavanja oko 74.000 izbjeglica i raseljenih lica u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.