BiH
411

Cvijanović: Ponosna sam što je ovaj prvi referendum u Republici Srpskoj uspio

Piše: A. B.
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) izjavila je kako je današnje provođenje referenduma o Danu RS-a bilo uspješno te da je ponosna na sve koji su učestvovali u njegovoj organizaciji i provođenju.

Prema njenim riječima, kompletan proces je protekao bez problema, a najveći dio su odradili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

"Danas se trebamo lijepo osjećati, jer smo imali takav dan. Već na osnovu rezultata znamo da je ovo bilo uspješno. Dan je ovo kada je RS pokazala demokratski kapacitet, a bilo je važno održati izlaznost i objezbjediti uslove za mirno i tolerantno izjašnjavanje naših građana", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da je prvi referendum koji se održava u RS-u u potunost uspio, a posebnu zahvalnost je izrazila prema glasačima iz inostranstva koji su danas putovali i po nekoliko kilometara kako bi se izjasnili na referendumu u RS-u.

"Bez bilo kakvih skrivenim namjera bilo nam je važno pokazati da možemo održati referendum, stoga - 'Bravo građani RS-a, dobro smo odradili svoj posao'. Očekuju nas sada određene zakonodavne aktivnost i određene izmjene zakona, kao i brisanje obaveznosti kada je u pitanju proslavljanje Dana RS-a. Svi građani koji se ne mogu identificirati s tim praznikom, neće bit obavezni da ga proslavljaju", dodala je.

Na kraju je kazala kako su vlasti RS-a danas samo željele pitati građane RS-a žele li proslavljati 9. januar ili ne, a svojom izlaznošću su, prema njenim riječima, odgovorili potvrdno.