BiH
5

Cvijanović podržala istrage policije u IRB-u, a protiv protesta je u Prijedoru

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović podržala je danas istragu Ministarstva unutrašnih poslova (MUP) RS-a u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS-a u vezi s dodjelom i (ne)vraćanjem kredita.

"Apsolutno treba to istražiti. Krediti nisu poklon, već novci koji se moraju vraćati i mora da se utvrdi razlog zašto, eventulno, izostaje vraćanje kredita po utvrđenoj dinamici", rekla je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

IRB RS-a i sama, po službenoj dužnosti, kako tvrdi, preduzima određene radnje i podnosi prijave protiv neplatiša.

Entitetska policija je počela opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB, a pod lupom MUP-a su, navodno, svi krediti koje je IRB odobravala direktno, odnosno bez finansijskog posrednika.

Komentirajući za večeras najavljene proteste opozicije u Prijedoru protiv prodaje Rudnika željezne rude "Ljubija", entitetska premijerka je ustvrdila da je to "zamajavanje i obmanjivanje javnosti".

To je, kaže, dobro objasnio i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, a slaže se da opozicija "pravi galamu da bi bi se odvratila pažnja od njihovih promašaja na nivou BiH, gdje su u vlasti".

Ponavlja stav da nema "ništa loše" u tome da se u "Ljubiju" dovede investitor, pogoni stave u funkciju i otvore nova radna mjesta, a da opozicija treba da se pita kakve su oni ranije potpisivali ugovore u vezi s tim rudnikom.

Navodi da zbog pokretanja "Ljubije", neće biti štete za "Mittal" Prijedor.

Predstavnici Saveza za promjene pozvali su građane da dođu na proteste protiv rasprodaje prirodnih resursa i prodaje državnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija", koji su zakazani za večeras u 19.00 sati na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru.

S druge strane, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je današnji protest u Prijedoru, koji je najavio Savez za promjene, političkog karaktera i da "ne doprinose stabilnosti" u ovom gradu, te pozvao građane "da ne nasjedaju na takvu rušilačku politiku na ulici".

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je "politikantstvom najveće vrste" skup opozicije u Prijedoru.