BiH
0

Cvijanović: Nije iznenađenje što neće biti šeste tranše MMF-a

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Za premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović nije iznenađenje stav Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da Bosna i Hercegovina neće moći povući šestu tranšu kredita kod te finansijske institucije.

Ona je dodala da su uslove za to bili ispunili entiteti, ali ne i državni nivo, što nije prvi put.

Kako su danas objavili pojedini mediji, kreditni stand-by aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ponovo je zapao u teškoće, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.

Rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan izjavio je da nedonošenje pomenutih izmjena Zakona o akcizama na državnom nivou onemogućava zaključenje šestog pregleda ispunjenja obaveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

Cvijanović je ponovila i da su na kraju od MMF-a kruto postavljeni određeni uslovi koje je neophodno ispuniti, odnosno usvojiti novi zakon o radu.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci navela da MMF želi da se nastavi taj angažman, te da se donese novi zakon o radu, što hoće i Vlada, ali da uz dogovor socijalnih partnera i poštivanje radničkih prava.

Aranžman MMF-a je, kaže, povoljan s aspekta visine kamatne stope, ali zahtjevi postaju rigidni, kao što je slučaj kada je u pitanju taj zakon.

Ona smatra da se o novom zakonu o radu suviše pričalo u javnosti, a malo se o tome razgovaralo između nadležnih.

Cvijanović je negativno kometirala danas formirani opozicioni Savez za promjene, ocijenivši da je podsjećaju na "izložbu starih automobila u istom izložbenom salonu“.

U tom Savezu, kazala je ne vidi nove osobe, ideje ili platformu po kojoj će taj Savez postupati.

Negirala je i tvrdnje opozicije o prezaduženosti RS te navela da se redovno izvršavaju obaveze, te da se problem nezaposlenosti mora smanjivati i ide se u tom pravcu.

"Privreda RS-a je u ozbiljnim problemima, ali se ne mogu zanemariti stvari koje su se dešavale u proteklih 20 godina", ustvrdila je entitetska premijerka.