BiH
8

Cvijanović i Novalić o implementaciji reformske agende

FENA
Fadil Novalić i Željka Cvijanović (Foto: FENA)
Fadil Novalić i Željka Cvijanović (Foto: FENA)
Predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Fadil Novalić, danas su u Banjoj Luci razmijenili mišljenje o aktuelnim ekonomskim i političkim temama, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora u vezi s usaglašavanjem i usvajanjem dokumenta "Reformska agenda za BiH 2015 - 2018", kao jednog od preduvjeta za nastavak kretanja BiH ka Evropskoj uniji (EU).

Na sastanku je razgovarano o implementaciji reformske agende i osnovnim pravcima djelovanja vlada RS-a i FBiH kao ključnih nosilaca reformskih procesa u BiH.

Cvijanović je naglasila da je Vlada RS-a opredijeljena za nastavak saradnje s Vladom FBiH u vezi s usaglašavanjem zakonskih rješenja u skladu s reformskom agendom, te definiranjem komplementarnih rješenja radi što efikasnijeg djelovanja u strateškim sektorima, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Ponovila je da se reformske mjere koje se u RS-u provode, a koje su predviđene i Ekonomskom politikom za 2015 godinu, nude dugoročna sistemska rješenja čiji je cilj stabilizacija privrednih prilika, privredni rast i povećanje zaposlenosti.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim reformskim procesima u Republici Srpskoj i FBiH, prije svega u oblastima javne uprave, obrazovanja i zdravstva i socijalne zaštite.