BiH
1

Cvetković na početku suđenja rekao da se osjeća kao lik iz Kafkinog "Procesa"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Suđenje Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za krivično djelo genocid a u vezi s dešavanjima u i oko Srebrenice u junu i julu 1995. godine počelo je danas u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe i odbrane.

Prema tužbenim navodima, Aleksandar Cvetković je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba vojske RS-a krajem juna 1995. sudjelovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a radi uznemiravanja bošnjačkog stanovništva te je 11. jula 1995. godine sudjelovao u vojnoj operaciji "Krivaja-95“.

Kako se u optužnici nadalje navodi, Cvetković je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz "zaštićene zone“, 16. jula 1995. na ekonomiji "Branjevo" zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda sudjelovao u pogubljenjima zarobljenika pri čemu je na toj lokaciji pogubljeno najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, a samo su dva zarobljenika preživjela.

Zastupnik optužnice u ovom predmetu, tužitelj Dubravko Čampara, najavio je u uvodnoj riječi da će tužbene navode dokazivati ispitivanjem 25 svjedoka od kojih su dva zaštićena te nalazima vještaka i značajnim brojem materijalnih dokaza uključujući i dvije direktive Glavnog štaba VRS-a.

Naveo da će, među ostalim, dokazati da je optuženi Cvetković ušao u Srebrenicu zajedno s tadašnjim komandantom GŠ VRS-a Ratkom Mladićem te da je potom otišao u selo Pilica, općina Zvornik, i ekonomiju "Branjevo" gdje je, kako se u optužnici navodi, sudjelovao u egzekuciji bošnjačkog stanovništva.

Branitelj optuženog advokat Petko Pavlović naveo je da će odbrana osporavati činjenični supstrat optužnice kao i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela za koje se Cvetković tereti.

Ustvrdio je da Tužiteljstvo BiH neće dokazat van razumne sumnje tužbene navode, odnosno sudjelovanje njegovog branjenika u spomenutim zločinima.

Optuženi Aleksandar Cvetković izjavio je da se osjeća kao glavni lik iz Kafkinog romana "Proces“ (Josef K).

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 9. juna ove godine, a nakon što su tada osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića izručile vlasti Izraela, čime je postao dostupan pravosudnim organima BiH.