BiH
0

Čuvarkuća predstavlja HP Mostar na evropskom izboru

FENA
Na takmičenju izbora prijedloga dizajna za izdanje poštanske marke Europa 2016. najviše glasova osvojio je prijedlog autora Dragana Tomića, marka s motivom biljke čuvarkuće koja je od ukupno 408 glasova odnijela pobjedu s 231 glasom i koju HP Mostar kandiduje na međunarodnom takmičenju, saopćeno je iz tog preduzeća.
Iz HP Mostar navode kako motiv čuvarkuće, koja samonikla raste iz kamena i preživljava, simbolizira vječnu borbu za opstanak. Biljka koja opstaje u surovim uvjetima poput ljudi koji se stoljećima bore ukrotiti snagu prirode i preživjeti na hercegovačkom tlu.

Hrvatska pošta Mostar tradicionalno izdaje poštanske marke s Europa logom, posebne marke pod okriljem PostEuropa koje svake godine imaju zajedničku temu. Zaštićene su Europa logom i važne su u promociji filatelije te doprinose svjesnosti o zajedničkim korijenima, kulturi i historiji Evrope.

Tema izdanja Europa 2016. godine, kada se proslavlja 60. godišnjica prvog izdanja Europa maraka, je "Misli zeleno – Ekologija u Evropi". Ova značajna obljetnica bit će obilježena na razne načine, između ostalog i kroz zajednički dizajn koji će biti na markama svih pošta država članica PostEuropa. Hrvatska pošta Mostar, kao članica i dio velike porodice PostEuropa, uključila se u ovaj projekt dajući domaćim autorima priliku da učestvuju. U slučaju da pobijedi prijedlog Hrvatske pošte Mostar sve članice PostEuropa 2016. godine izdat će marku s pobjedničkim dizajnom, što bi bilo veliko priznanje i autoru i HP Mostar, navodi se u saopćenju.