BiH
21

Cure i SOC predstavili novi strip: Ako ste napeti i nervozni onda ste gej

Klix.ba
Fondacija CURE, u partnerstvu sa Sarajevskim otvorenim centrom, implementira projekat "Korištenje procesa EU integracija za poboljšanje LGBT prava na Zapadnom Balkanu". Kroz strip ovaj put ukazuje na diskriminirajuće sadržaje školskih udžbenika za srednje škole u Kantonu Sarajevo.

U kratkom stripu predstavljen je dio iz udžbenika psihologije u kojem se govori "da su homoseksualci više napeti, depresivni, žive u zatvorenim grupama i osuđeni su na manjinu".

Kroz kratki strip oslikana je aktuelna situacija u BiH i svakodnevne brige jednog bh. građana - kako zaraditi novac za režije, zdravstveno osiguranje i penziono osiguranje u okruženju gdje je neriješena nacionalna, politička i ekonomska situacija. Upravo to čini sve građane nervoznim i napetim, pa se u stripu zbog toga zaključuje "Sudeći po ovom udžbeniku svi smo gej!".

Aktivisti Fondacije CURE i SOC-a u okviru ovog projekta provode i radionice za LGBT osobe na kojima budu obrađene teme od terminologije, preko historije, ovog pokreta u BiH, načina organizovanja akcija te pravne regulative kada se radi o zločinu i govoru iz mržnje. Time žele ukazati na problematiku nedovoljne podrške obrazovnog sistema.