Dragan Čović
0

'Čuo sam da mi se sprema hapšenje'

SRNA
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je ''od najkompetentnijih'' osoba u BiH dobio informacije da se sprema njegovo hapšenje i to, kako je rekao, radi balansa za planirana hapšenja potpredsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića i premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Što se tiče posljednje optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega, zbog toga što su, navodno, prije deset godina, dok je Čović bio federalni ministar finansija, nelegalno iz budžeta isplaćeni milioni maraka za kupovinu i adaptaciju funkcionerskih stanova, on je naglasio da nije prekršio nijedan zakon.

Čović je rekao da u ovom slučaju ima punu podršku Predsjedništva HDZ-a BiH i očekuje da taj proces vrlo brzo završi na sudu.

Čović je na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH podsjetio da su i neke prethodne optužnice protiv njega "pale na sudu", te je dodao kako je problem i u tome što niko ne odgovara za takve optužnice.

Ujedinjenje sa suparničkim HDZ-om 1990. Čović je  nazvao proširenjem i stranačkim jačanjem HDZ-a BiH.

''Ako bi ijedan čovjek iz HDZ-a trebao izaći zbog toga što će neko u HDZ doći, taj se proces neće desiti. Svi oni koji vjeruju da HDZ radi dobro, da ovo rukovodstvo radi pravi posao, svi koji poštuju našu programsku deklaraciju dobro su došli u HDZ, bez obzira na to u kojoj se stranci danas nalaze", rekao je Čović.

On je istakao da proces ujedinjenja podrazumijeva ''da se oni moraju ugasiti", misleći na HDZ 1990, jer, kako je obrazložio, postoji samo HDZ BiH.
Kada je riječ o mogućem dogovoru oko mjesta gradonačelnika Mostara, Dragan Čović je rekao da je sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem bilo više dogovora u proteklih sedam mjeseci, a poslednji dogovor je bio da se izbor gradonačelnika Mostara prepusti lokalnom stranačkom nivou. 

''To je intenzivirano u zadnjih sedam-osam dana", rekao je Čović, dodajući kako se ništa spektakularno neće desiti do Kongresa SDA, koji će biti održan krajem maja.