BiH
3

Cunniffe: Nerazvijena svijest o zabrani diskriminacije u BiH

FENA
I nakon četiri godine, svijest o Zakonu o zabrani diskriminacije je i dalje na niskom nivou u javnosti u BiH, a mali je i broj predmeta podnesenih u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije - rekao je u izjavi za Agenciju FENA Diarmuid Cunniffe, pravni savjetnik u Misiji OSCE-a povodom dvodnevnog okruglog stola o temi procesnih odredbi Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, koji je danas završen na Jahorini.

Podsjetio je da su istraživanja civilnog društva prošle godine pokazala da samo jedna od tri osobe u BiH zna da Zakon postoji.

Naglašava da je svrha okruglog stola bila da se otpočne zvanični dijalog o potencijalnim amandmanima na procesne odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

"Već neko vrijeme postoji opšta saglasnost da bi amandmani ojačali Zakon, kao i unaprijedili i omogućili pravnu sigurnost i pravnim stručnjacima koji rade na njegovoj provedbi, kao i eventualnim stranama tužiteljima koje bi se pozivale na Zakon", kazao je Cunniffe.

Tokom okruglog stola razgovaralo se i o zaštiti od diskriminacije u administrativnim postupcima i administrativnim sporovima, proceduralnim i prekršajnim odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i o iskustvima Hrvatske u usklađivanju Zakona o suzbijanju diskriminacije sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Ocjenjujući Zakon o zabrani diskriminacije istakao je da je „usvajanje ovog Zakona u BiH 2009. godine predstavljalo važan dodatak pravnom poretku i jasan korak naprijed u naporima države da se bori protiv diskriminacije“.

"Zakon o zabrani diskriminacije ima i ulogu da odvraća od počinjenja djela diskriminacije, kao i obrazovnu ulogu", upozorio je Cunniffe.

Odgovarajući na pitanje Fene koje je korake neophodno poduzeti za efikasniju borbu protiv diskriminacije u BiH navodi da su "za borbu protiv diskriminacije u BiH, kao i u drugim evropskim državama, potrebni napori na svim nivoima“.

"Za nju je također potrebno podići svijest javnosti, i da bi se spriječila buduća praksa diskriminacije i da bi se razumjelo kako reagovati na diskriminaciju kada se ona pojavi u praksi", mišljenja je Diarmuid Cunniffe, pravni savjetnik u Misiji OSCE-a u BiH.

Misija OSCE-a u BiH bila je organizator okruglog stola o temi procesnih odredbi Zakona o zabrani diskriminacije u BiH na kojem su učestvovali pravni stručnjaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, pravosudnih institucija, kao i profesori univerziteta i predstavnika nevladinog sektora.

"Unapređenje procesnih odredbi Zakona osiguralo bi sudijama, koji odlučuju u slučajevima diskriminacije, njegovu usklađeniju primjenu i tumačenje prava", zaključio je danas u izjavi za Fenu Diarmuid Cunniffe, pravni savjetnik u Misiji OSCE-a u BiH.