Apelacija Alijagića
0

Ćuk iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH

SRNA
Zgrada Ustavnog suda BiH
Zgrada Ustavnog suda BiH
Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da je iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH, koji je usvojio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića i ostavio na snazi dio presude trebinjskog Okružnog suda iz 2004. godine, prema kojoj su Vlada Republike Srpske /RS/ i opština Trebinje Alijagićima na ime odštete za oduzetu imovinu trebalo da isplate oko 36 miliona KM.

Ustavni sud BiH je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju od 24. septembra 2004. godine u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, a u dijelu odluke o kamatama i naknadi za oduzete mašine predmet je vraćen na ponovni postupak

"Ovakva odluka ne može biti ostvariljva, jer je i u sudskom procesu tada dokazano da  repromaterijal nisu bile srebrne, kako su Alijagići tvrdili, već obične elektrode", rekao je Ćuk Srni.

On je dodao da budžetom opštine za ovu godinu nisu predviđena nikakva sredstva za takve sudske prosece.

Načelnik opštine Trebinje nije želio detaljnije da komentariše odluku Ustavnog suda BiH, jer još nije upotpunosti upoznat sa njom.

U saopštenju Ustavnog suda BiH se navodi da je apelacija Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja usvojena, jer je utvrđeno da postoji povreda prava na pravičan postupak i prava na imovinu kada su Vrhovni sud RS i Okružni sud u Trebinju, u postupku utvrđivanja naknade štete za oduzetu imovinu "očigledno proizvoljno primijenili relevantne pozitivnopravne propise" i kada parnični postupak nije okončan u "razumnom roku".

Ustavni sud BiH je zbog neosnovanosti odbacio apelaciju Ministarstva trgovine i snabdijevanja RS i opštine Trebinje, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS od 31. januara 2008. godine, kojom se Alijagićima treba isplatiti oko 1,2 miliona KM.
Okružni sud u Trebinju je krajem 2004. godine donio presudu u korist Alijagića, po kojoj Vlada RS i opština Trebinje treba da ima isplate oko 36 miliona KM.

Vrhovni sud RS je iste godine poništio ovu presudu i uputio predmet drugostepenom organu, koji je u ponovljenom postupku 2005. godine odlučio da se Alijagićima isplati oko 1,2 miliona KM.

Vlada RS i opština Trebinje su se žalili na ovu presudu, kao i Alijagići, pa je 2008. godine Vrhovni sud RS potvrdio presudu o isplati 1,2 miliona KM, na šta su se ponovo žalile obje strane.