BiH
13

Ćudić: Izmjenom pedagoških standarda Ministarstvo hoće da zgura što više djece u jednu prostoriju

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Povodom prijedloga Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo za izmjene i dopune Pedagoških standarda, reagirala je Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i članica skupštinske komisije za nadzor racionalizacije u obrazovnom sistemu.

"Ministarstvo je predložilo da se broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama poveća na 32, te da odgajatelji umjesto 6 provode 7 radnih sati. Jednostavno rečeno, Ministarstvo shvata ciljeve i metode racionalizacije na sljedeći način: zgurati što više djece u jedan razred i natjerati prosvjetne radnike da što više i duže rade. Dakle, sve greške koje je politika pravila po mišljenju Ministarstva trebaju da na svojim leđima nose đaci i nastavnici", kazala je Sabina Ćudić.

Ona je pojasnila da je takav prijedlog nedopustiv i da će u svojstvu članice za nadzor racionalizacije tražiti da Ministarstvo povuče navedene mjere.

"Standard u Evropskoj uniji je naprimjer u susjednoj Hrvatskoj da nastavnici i odgajatelji rade maksimalno 5,5 sati i to u grupama koje maksimalno broje 25 djece. Nastavnicima je potrebno više vremena za planiranje i pripremu od ovog što im nudi Ministarstvo obrazovanja KS, jednako kao što je 32 djece u jednoj grupi previše da bi se mogli osigurati svi aspekti razvoja (intelektualni, emocionalni, fizički)", dodala je zastupnica Ćudić.

Porazno je, po njenom mišljenju, da se nude ovakve mjere štednje, nakon što su zastupnici vladajuće većine u Skupštini KS nedavno odbili prijedlog o ukidanju duplih paušala.

"Osim što je protivna ciljevima obrazovanja i što bi dugoročno bila štetna za djecu i društvenu zajednicu, ovako planirana racionalizacija je i društveno nepravedna, jer je predlaže vlast, koja nije spremna da krene od sebe kada govori o mjerama štednje", zaključila je zastupnica Ćudić.