BiH
0

Čubrilović: Pripreme za referendum teku predviđenom dinamikom

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da pripreme na sprovođenju referenduma o Danu Republike teku predviđenom dinamikom i da su odluke Narodne skupštine i dalje na snazi.

Čubrilović je rekao da od odluke Ustavnog suda BiH, koja će biti donesena na sjednici u subotu, 17. septembra, zavisi i održavanje referenduma o Danu Republike.

Upitan šta će se desiti ako Ustavni sud uvaži apelaciju Narodne skupštine i poništi odluku od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike, Čubrilović je rekao da tada referendum gubi smisao.

"Očekujem da se prema apelaciji Narodne skupštine Republike Srpske pristupi ozvbiljno i uzmu pravni argumenti u obzir i da se apelacija razmatra, a kakava će odluka biti stvar je sudija", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Narodna skupština Republike Srpske podnijela je u novembru prošle godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za reviziju odluke o Danu Republike Srpske.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. kojom je 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim, cijeli slučaj se vraća na početak, pojašnjeno je ranije iz Ustavnog suda BiH.

U tom slučaju, ponavlja se postupak koji podrazumijeva ponovno razmatranje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, dok nezadovoljna stranka u postupku u tom slučaju takođe može uložiti novi zahtjev za preispitivanje i takve odluke Ustavnog suda BiH.

Referendum o Danu Republike zakazan je za 25. septembar.

Komentarišući najavljenu posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji, gdje će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Čubrilović je rekao da je ta posjeta značajna za Srpsku i da je uvijek dobro sastati se sa velikim svjetskom državnicima po bilo kom pitanju.