BiH
79

Čubrilović: Očekujemo da Ustavni sud stavi svoju Odluku o Danu RS-a van snage i smiri tenzije

Klix.ba
Nebojša Čubrilović, predsjednik NSRS-a
Nebojša Čubrilović, predsjednik NSRS-a
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da, vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici najavljenoj za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje Odluke o Danu RS-a koji je podnijela Narodna skupština.

"Stavljanjem van snage Odluke kojom osporava Dan RS-a, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ koji je spreman za iznalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija koje je upravo prouzrokovao donošenjem političke odluke kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima RS-a", istakao je predsjednik Narodne skupštine.

On je dodao da je NSRS obavezna sprovesti svoju Odluku o održavanju referenduma o 9. januaru, Danu RS-a koja je donesena jednoglasno, u skladu s Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

"Naglašavam da referendum o Danu RS-a ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH. NSRS posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija. Također, referendum koji se odnosi na praznik RS-a ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir države, integritet i suverenitet BiH", rekao je predsjednik Čubrilović.

Pojasnio je da ambasadori Upravnog odbora PIC-a, kao argument za svoju tezu da je "Narodna skupština RS više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija", navode riječi iz obrazloženja Odluke o referendumu, iako obrazloženje nema nikakvu pravnu snagu.

"Jedino važna je Odluka objavljena u Službenom glasniku RS-a jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo", naglasio je predsjednik Narodne skupštine.

On je istakao da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, Narodna NSRS pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

"Još jednom podsjećamo da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije", zaključio je predsjednik Čubrilović.