BiH
4

Čubrilović: Neralno je da zakon o popisu bude razmatran prije ljetne pauze

SRNA
Nebojša Čubrilović, predsjednik NSRS-a
Nebojša Čubrilović, predsjednik NSRS-a
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nema nagovještaja da će se zakon o popisu naći na jednoj od sjednica prije ljetne pauze u radu parlamenta.

"Nije ni realno očekivati da zakon bude pripremljen u tako kratkom vremenskom roku", rekao je Čubrilović novinarima u Banjoj Luci.

Prema zaključcima Narodne skupštine, kaže Čubrilović, taj zakon bi se morao naći na jednoj od narednih sjednica parlamenta.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), kaže da stranka ne prihvata niti će prihvatiti netačne i neregularne rezultate popisa stanovništva u BiH.

"Za nas je neprihvatljiva bilo kakva odluka donesena preglasavanjem, a odluka direktora Agencije za statistiku BiH je upravo tako donesena", rekao je Čubrilović.

On je istakao da su objavljeni rezultati dobijeni tako što su "sabrane kruške i jabuke", što znači da je 200.000 stanovnika navedeno da živi u BiH, iako već godinama nisu stalni stanovnici.

Čubrilović je poručio da nema opstanka za BiH ukoliko jedan od tri konstitutivna naroda "želi da uradi majorizaciju nad drugim".

"Ukoliko istinski želimo da gradimo zajedničku budućnost, moramo poštovati osnovne principe, istinu, pravičnost i ravnopravnost", rekao je Čubrilović.