BiH
0

Čubrilović: Do 18.decembra sjednica o izboru nove Vlade RS-a

FENA
Nedeljko Čubrilović (Foto: Klix.ba)
Nedeljko Čubrilović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović očekuje da se prije 18.decembra razmatra izbor nove entitetske vlade.

Čubrilović je večeras, na kraju prve posebne sjednice entitetskog parlamenta, najavio da će do kraja godine održati još jedno zasjedanje na kojem će se razmatrati budžet RS-a za 2015.godinu.

U večerašnjem dijelu zasjedanja poslanici su glasali o izboru članova 20 skupštinskih radnih tijela, a izabrali su i Marka Aćića iz DNS-a za novog generalnog sekretara entitetskog parlamenta.

U današnjem radu parlamentarci su tajnim glasanjem izabrali pet delegata za Klub Srba u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i liste delegata bit će dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.

Iz SNSD-a su za delegate izabrani Nebojša Radmanović i Sredoje Nović, iz SDS-a Ognjen Tadić i Darko Babalj, a iz DNS-a Dragutin Rodić.

Poslanici parlamenta RS-a su također tajnim glasanjem izabrali delegate u Vijeću naroda RS.

U Klub Srba u Vijeću naroda RS-a izabrani su Živko Marjanac iz SP i Lazo Marić iz SDS, dok će preostalih šest delegata biti izabrano žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) jer su liste sa kandidatima dobile isti broj glasova u parlamentu RS.

Za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS iz SDA su izabrani Kemo Čamdžija, Mujo Hadžiomerović, Kasim Salkić, Anita Hodžić i Samir Bačevac, te Elvedin Hamzić iz Stranke za BiH, Muhamed Ibrahimbegović iz Saveza za bolju budućnost, te Enes Suljkanović iz SDP-a BiH.

U Klub Hrvata u Vijeću naroda RS izabrani su Predrag Gluhaković, Davor Čordaš, Željko Stipić, Nada Tešanović, Ivo Kamenjašević, Goran Milošević, Mijo Perkunić i Tomislav Tomljanović.

Za Klub Ostalih u Vijeću naroda RS-a izabrani su Dubravka Macanović, Radenko Rikić, Aleksandra Delašašo i Jovana Čavkić.

U Vijeće naroda Srpske bira se 28 delegata, od kojih po osam u klubove Srba, Hrvata i Bošnjaka, a četiri su delegati Ostalih.

Imena izabranih delegata u Vijeće naroda RS-a također će biti proslijeđena CIK-u BiH na ovjeravanje i dodjelu mandata.