BiH
1

Čubrilović: Dirigovani stečaj bi mogao spasiti Željeznice RS

FENA
Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović
"Dirigovani" ili stečaj kojim bi se išlo na "ozdravljenje" Željeznica Republike Srpske, danas je kao mogućnost podržao ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović.

Tu varijantu nedavno je spomenuo i predsjednik RS-a, a Čubrilović kaže da vjeruje da je to Milorad Dodik rekao iz najboljih namjera kao najbrži put da taj sistem izađe iz kumulativnog gubitka većeg od 185 miliona KM.

Resorni ministar kaže da ga raduje što je fizički obim poslova na Željeznicama rastao u prošloj i u prva tri mjeseca ove godine, ali ne raduju podaci da su rasli i troškovi.

"To je ono što dovodi Željeznice RS-a u probleme", navodi Čubrilović navodeći da RS mora aktivno učestvovati u rješavanju problema u tom sistemu, kada su u pitanju gubici, veliki krediti te neizmirene obaveze.

I Čubrilović i direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović tvrde da se poštuju obaveze koje ima Vlada RS-a prema tom javnom preduzeću, iako mašinovođe ne dijele to mišljenje najavljujući i moguće ponovne obustave rada.

Resorni ministar ponavlja da se najkasnije do juna mora sačiniti plan i program rješavanja problema u Željeznicama RS-a, kao i isplata plaća, zbog čega će opet morati ići u kreditno zaduženje i za to će "Željeznice" zatražiti saglasnost entitetske vlade.

I pitanje broja radnika, onih koji su potrebni i onih koji nemaju potrebne kvalifikacije također se mora rješavati, rekao je ministar saobraćaja i veza RS-a u izjavi novinarima nakon razgovora u Banjoj Luci s rukovodstovm "Željeznica RS-a".

Nezavisna revizija dala je ovom preduzeću mišljenje s rezervom kada je u pitanju poslovanje u prošloj godini, s obzirom na to da sva imovina nije uknjižena i nije završeno restrukturiranje.

Savanović kaže da bi se kroz jedan vid stečaja ubrzao taj proces i sistem "riješio nagomilanog balasta iz proteklog perioda".

"Željeznice RS-a" su prošlu godinu završile s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom minusu od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka.

Zabrinjavajuća je činjenica da je ukupni kapital te kompanije 206,9 miliona maraka.

U tom javnom preduzeću na kraju 2011. bila su zaposlena 3.484 radnika - 150 radnika manje nego ranije.

Međutim, samo na plaće lani su "Željeznice RS-a" imale troškove od 59,3 miliona KM.

Ovo preduzeće ima više kreditnih obaveza, ali i nenaplaćenih potraživanja.

Dugoročni kredit "Željeznica" iznosi čak 142,4 miliona maraka.