Lijepa vijest za trudnice
0

FOTO / CTG uređaji u Kliničkoj bolnici Mostar ponovo u funkciji

Piše: J. Hadžiahmetović
Klinička bolnica Mostar stavila je u funkciju tri CTG uređaja zahvaljujući uspješno provedenoj humanitarnoj akciji "Srcem za bebe", koju je inicirala Udruga socijalne i multietničke solidarnosti (SIMS).
Donaciju u iznosu od 5.400 KM uručile su bivše pacijentice koje su na Odjelu za ginekologiju i porodništvo KB Mostar boravile u vremenu kada su ovakvi uređaji na Odjelu nedostajali. Po uručenju, oprema je odmah instalirana i primijenjena u praksi.

"Iz Kliničke bolnice pozdravljamo tu hvale vrijednu akciju i zahvaljujemo pacijenticama koje su prepoznale problem i našle vremena i energije da pokušaju pronaći rješenje, ističući Mariju Bubalo, koja je pokrenula akciju za kupovinu CTG aparata kojih nam nedostaje", kazali su iz KB Mostar.

Donaciju je prihvatila voditeljica spomenutog Odjela dr. Vajdana Tomić, koja se zahvalila Udruzi SIMS te istaknula kako će nova oprema biti od velike koristi u budućem radu.

"Iako Odjel raspolaže adekvatnim prostorima, za opremu se ipak ne može reći isto. Imamo dobar prostor i uslove, no u opremi nismo tako napredni, tako da ova donacija dolazi u pravo vrijeme. Ona je izuzetno vrijedna te će dosta olakšati rad sa trudnicama", rekla je Tomić.

Antonija Međugorac, predstavnica Udruge SIMS, za portal Klix.ba kaže kako je i sama bila pacijentica ovog Odjela. Tokom jednog od pregleda u jednom trenutku uređaj koji, između ostalog, služi za mjerenje otkucaja srca nerođenih beba, prestao je raditi.

"To je bila stresna situacija za mene, rekli su mi da beba nema otkucaje srca. Sve ovo potaklo nas je na akciju koja je, bukvalno, krenula iz bolničkog kreveta. U ovom slučaju nisu bili krivni ni bolnica ni uposlenici, jednostavno, nemaju opremu kakvu bi trebali imati", kaže Međugorac.

Akciju su pokrenuli tokom prošlog ljeta i cilj im je bio kupovina jednog kompletnog CTG uređaja. Ipak, u bolnici su im rekli da je važniji popravak aparata koje već imaju na Odjelu, a koji su sinoć ponovo postali funkcionalni.

"Akcija je sretno završila zahvaljujući nekolicini pravnih i fizičkih osoba". dodala je Međugorac.

Udruga SIMS do sada je već nekoliko puta imala uspješne humanitarne akcije i nadaju se kako će i u budućnosti na sličan način pomagati osobama kojima je pomoć potrebna.