BiH
7

CSS: Bh. policijske agencije nemaju pregovaračke timove za krizne incidente

FENA
Istraživanje Centra za sigurnosne studije (CSS) pokazalo je da policijske strukture u Bosni i Hercegovini ne posjeduju adekvatne kapacitete vezane za profesionalne pregovaračke timovime za krizne incidente.

Naime, analizom policijskih agencije u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP, MUP Republike Srpske i Policija Brčko distrikt BiH) uočeno je da većina agencija ima policijske službenike koji po potrebi obavljaju funkciju pregovarača u talačkim situacijama.

Kako tvrde u Centru za sigurnosne studije, nepostojanje profesionalnih timova u operativnoj strukturi te nedostatak zakonske regulative koja bi određivala postupanje policijskih službenika u takvim situacijama ukazuje na manjkavosti policijskih struktura u odnosu na najosjetljivije situacije kakva je talačka situacija.

Podsjetili su da se profesionalni pregovarački timovi više decenija u svijetu uspješno koriste za mirno rješavanje talačkih situacija, kao jednog od načina izvođenja napada terorističkih skupina, slučajeva sa osobama i pojedincima koji prijete samoubistvom, ali primjenu mogu imati i za okončavanje masovnih protesta te zatvorskih pobuna.

Iz Centra za sigurnosne studije navode u saopćenju da je javnost svjedočila da su se bh. policijske strukture suočavale s takvim događajima, te su pozvali vlasti i policijska rukovodstva da ovo pitanje riješe, slijedeći praksu policijskih struktura zemalja u regiji.