BiH
19

Crveno upozorenje na displeju: Zenica se ponovo guši u smogu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici su početkom sedmice na tri mjerne stanice Radakovo, Centar i Tetovo zabilježena višesatna prekoračenja koncentracije sumpordioksida (SO2), a u zeničkom naselju Tetovo tačno u podne izmjerena je koncentracija SO2 od 954,79 mikrograma po kubnom metru (µg/m3).

Izmjerena koncentracija sumpordioksida, prikazana na gradskom displeju u Centru, u ponedjeljak je iznosila 584,74 mikrograma po kubnom metru, što je bilo prikazano crvenim upozorenjem, a sa hladnijim vremenom i maglom koncentracija sumpordioksida i drugih emisija je povećana, osim u jutarnjim satima, i u toku dana. Emisije SO2 su jučer i danas "normalne" u odnosu na vrijednosti koje su izmjerene za vikend i početkom sedmice.

U Zenici od 3. januara 2013. godine boravi federalna inspektorica okoliša Mediha Mlačo, koja nam nije mogla dati odgovor na pitanje o problemu zagađenja Zenice i povećanih emisija, te nas je uputila na adresu glavne urbanističko-ekološke inspektorice Dragice Filipović-Ćurak.

"Zvanično ne znamo i nemamo dokumentaciju o razlozima prekoračenja SO2 i drugih emisija u proteklom periodu, ali ono što znamo iz prošlih vremena jeste da u sezoni pojačanog grijanja i povećanja kućnih ložišta dolazi i do veće koncentracije emisija", izjavila je Filipović-Ćurak za Klix.ba.

Svakako vrijedi napomenuti da je dolaskom inspektorice Mlačo istaknuto da građani sve informacije o kvaliteti zraka mogu dobiti upravo na adresi inspektorice Mlačo. Kako je navedeno, svrha o odluci angažovanja federalnog inspektora u Zenici bila je da se unaprijedi ukupno stanje po pitanju zaštite okoliša u ZDK, ali i uspostavljanje odgovornijeg odnosa potencijalnih zagađivača sa lokalnom zajednicom.

Međutim, prema podacima Eko foruma Zenica, u prvih šest mjeseci 2014. godine zabilježeno je 131 prekoračenje dnevnih prosjeka koncentracije SO2 od 125 µg/m3, dok su u 2013. godini zabilježena 173 prekoračenja.

Predsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš u izjavi za Klix.ba je kazao kako je stanje isto kao i prije tri godine te da nikakvih pomaka na poboljšanju zraka u Zenici nema.

"Izjave možete uzeti iste kao i od prije tri godine jer pomaka nikakvih nema i stanje je isto. Jedini problem je što u decembru ističu okolinske dozvole za firmu ArcelorMittal, a Federalna inspekcija još nije ni počela proceduru za nove dozvole tako da će biti dosta vakuuma u tom periodu za nove procese", kazao je Lemeš.

Lemeš je još kazao da zbog visokih cijena toplotne energije veliki broj građana Zenice prelazi na čvrsto gorivo zbog čega dolazi do povećanog broja ložišta što je dodatni uzrok zagađenja.