BiH
0

Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata donirao Crvenom križu BiH 25.000 dolara

FENA
Direktor Ureda Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH Mahmoud Aly uručio je danas u Sarajevu predstavnicima Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCK/K BiH) ček na 25.000 dolara, a sredstva će biti utrošena za pomoć korisnicima iz Programa kućne njege iz cijele BiH i za hitne potrebe Društva CK/K BiH.

Na pres konferenciji upriličenoj tim povodom u Društvu CK/K BiH istaknuto je da će od ukupne donacije 15.000 dolara biti utrošeno za 1.350 uglavnom prehrambenih paketa za stare, iznemogle i osobe u stanju socijalne pomoći iz oba bh. entiteta, dok je 10.000 dolara namijenjeno za hitne potrebe DCK/K BiH.

Današnja donacija rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje DCK/K BiH i Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su dosad u više navrata pomagali sestrinskom društvu u BiH.

Jedna od značajnijih donacija jeste 30.000 dolara za rekonstrukciju bivše zgrade Crvenog križa RBiH u centru Sarajeva. Za rekonstrukciju tog objekta, oštećenog tokom rata u BiH, potrebno je oko dva miliona KM, a u toku je prikupljanje sredstava za te namjene.

Delegacija CK/K BiH boravila je od sredine februara do početka marta u posjeti sestrinskim nacionalnim društvima Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Saudijske Arabije.