BiH
42

Crveni meteoalarm za Hrvatsku, narandžasti za BiH

Klix.ba
Meteoalarm je za srijedu izdao crveno upozorenje za dijelove Hrvatske, najavljujući jako grmljavinsko nevrijeme, dok za područje BiH vrijedi narandžasto upozorenje, koje se odnosi na jače grmljavinske pljuskove.

U centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne danas od 13 do 20 sati mogući su izraženiji grmljavinski pljuskovi, lokalno sa gradom, te se može očekivati i više od 30 milimetara padavina.

Slična vremenska prognoza vrijedi i za Srbiju, gdje su moguće kratkotrajne vremenske nepogode sa pojavom grada i pojačanim vjetrom, dok bi u dijelovima Hrvatske, prvenstveno Lici i Gorskom kotaru moglo biti izuzetno opasno vrijeme sa štetama i nezgodama, te opasnošću po život. Za ostatak Hrvatske izdato je nešto blaže upozorenje. Kiša, pljuskovi i grmljavina će krenuti sa sjevernog Jadrana i tokom dana se proširiti na cijelu zemlju.

U utorak su najjači pljuskovi zabilježeni na otoku Silbi, gdje je palo čak 113 litara kiše po kvadratnom metru, na Susku je izmjereno 75 litara, a na istoku Istre oko Labina 72 mm kiše za nešto više od sat vremena.