BiH
68

Crveni križ u BiH i CK FBiH akademijom obilježili stoljeće i petnaest godina postojanja

FENA
Crveni križ u Bosni i Hercegovini večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu akademijom obilježio sto godina postojanja i djelovanja na ovim prostorima, a Crveni križ Federacije BiH petnaest godina u istoj misiji humanosti i pomoći ljudima.

Crveni križ u BiH, kao najznačajnija humanitarna organizacija u našoj zemlji, osnovan je 1912. godine, od kada djeluje na različitim poljima u cilju pomaganja ljudima i podizanja svijesti o različitim vrstama opasnosti.

Predsjednik CKFBiH Ivo Juričević pozdravio je okupljene, naglasivši da stoljeće postojanja Crvenog križa u BiH pokazuje da je osnovno usmjerenje ove organizacije bilo kroz programske aktivnosti u ratu i miru pomagati ljudima u nevolji.

"Sve aktivnosti Crvenog križa usmjerene su u pravcu spašavanja života i zdravlja ljudi, što je najvažnije za opstojnost jedne civilizacije", kazao je on.

Sekretar CKFBiH Namik Hodžić u izjavi za Fenu izdvojio je kao najvažnije rezultate Crvenog križa spremnost da pomogne građanima u promociji zdravlja, socijalnoj zaštiti, te zdravstveno-humanitarnom odgoju.

"Prepoznatljivi su naši programi u oblasti prve pomoći, davalaštva krvi, traženja nestalih osoba, odgovora na prirodne i druge nesreće, edukacija iz oblasti opasnosti od mina te reproduktivnog zdravlja, priprema obroka u narodnim kuhinjama, brige o starima, te mnogim drugim oblastima", kazao je on.

Generalni pokrovitelj akademije premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je zbog poslovnog puta bio spriječen da prisustvuje svečanosti, u prigodnom je pismu izrazio duboku zahvalnost Crvenom križu na nesebičnom trudu i radu, te pomaganju ljudima u duševnoj ili socijalnoj potrebi.

Nakon projekcije filma o Crvenom križu, predstavljena je i Monografija "Stoljeće humanosti u BiH 1912.-2012.", koja je kroz fotografije i prateći tekst oslikala stoljeće misije ove organizacije u BiH.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima, organizacijama i institucijama u BiH koji su dali značajan doprinos u razvoju i djelovanju Crvenog križa.

Prateći događaj akademiji bila je i izložba fotografija "15 godina Crvenog križa Federacije BiH (1997-2012)" i najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola iz programa upozoravanja na opasnost od mina.