BiH
86

Crveni križ: Održana pokazna vježba u Novom Sarajevu

Klix.ba
U sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, u subotu je u općini Novo Sarajevo održana pokazna vježba iz pružanja prve pomoći.

Iscenirana je situacija krađe i tuče, a potom je ekipa prve pomoći Crvenog križa Novo Sarajevo pružila glumcima-markirantima prvu pomoć. Da sve izgleda uvjerljivo pobrinuo se tim za realistički prikaz stanja i oboljenja ove organizacije.

Pokaznoj vježbi prisustvovali su predstavnici Općine Novo Sarajevo, kao i volonteri Vijeća mladih ove općine, koji su nakon pokazne vježbe, u prostorijama organizacije CK NS bili gosti radionice "Kako reanimirati, znamo li šta je kardio-pulmonalna reanimacija".

Cilj mladih ove općinske organizacije bio je da svoje kolege iz Vijeća nauče kako postupiti i šta zapravo uraditi kada osoba ne pokazuje znakove života. Kroz druženje i edukaciju svi volonteri su prošli obuku, a onim najuspješnijim uručeni su i prigodni pokloni.

"Mi smo, zaista, prezadovoljni današnjim projektom. Znati pružiti prvu pomoć je nešto što bi svaka osoba danas trebala znati. Mi smo pokazali da Crveni križ Novo Sarajevo otvara vrata svima onima koji žele vidjeti i naučiti. Vijeće mladih općine Novo Sarajevo je prezadovoljno, jer su naši volonteri potrudili se objasniti im kako reanimirati. Zahvaljujemo se svima onima koji su uveličali ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći: predstavnicima općine i Vijeću mladih Novo Sarajevo, svim medijima koji su podržali ovaj projekat, kao i svim mladim volonterima ove organizacije.", Amina Kurtagić, PR Crvenog križa Novo Sarajevo