Kanton Sarajevo
0

Crveni križ obilježio Dan mladih

Sarajevo-x.com
Prije deset godina Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 12. avgust proglasila Svjetskim danom mladih s ciljem podizanja svjesnosti o značaju položaja i akcija mladih u svijetu.

Jednu takvu akciju trenutno realizira i Crveni križ Kantona Sarajevo zajedno sa mladim volonterima iz Torina i Rima. Od 10. do 16. avgusta 2009. godine u Dječijem odmaralištu u Vogošći organiziran je kamp mladih volontera gdje sedam volontera iz Italije podučava naše aktivniste metodi treninga po Clownwire programu.

Danas je Kamp posjetio premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić gdje su mladi iz Sarajeva i Italije predstavili ovaj program čiji cilj je bolesnim, nemoćnim, starim i nezbrinutim ukazati pažnju i zabavu kroz posjete i animaciju za tu svrhu educiranih klauna.

Prilikom prošlogodišnje posjete Torinu, mladi Crvenog križa KS su prvi put vidjeli kako i koliko znače ovakvi programi i terapije gdje se kroz pedagoški i medicinski pristup bolesnoj djeci, nezbrinutim osobama i starim u staračkim domovima šalje poruka solidarnosti, suosjećajnosti i pažnje.

"Pozitivna atmosfera i ljudskost koju i tako mladi već istinski pokazujete je zaista prijatno iznenađenje za mene. Uz čestitke za vaš dan – Svjetski dan mladih upućujem vam česititke za izuzetan projekat koji pomaže međugeneracijsku saradnju i brigu za osobe starije dobi koji trebaju pažnju svih nas“, poručio je premijer Mehmedić.

Ovo je prvi put da mladi Crvenog križa Italije ovaj program realizuju van granica svoje zemlje, a ujedno je i početak novog programa Crvenog križa KS i prvi u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je način da tugu, koja je postala svakodnevnica u ovoj zemlji, zamjenimo veseljem i smijehom. Tužna prošlost se ne treba zaboraviti, ali treba ostaviti prostora da mladi stvaraju svoj svijet u vremenu koje dolazi“, riječi su Henrija Fourniera, šefa delegacije Međunarodnog Crvenog križa u BiH, koji je također posjetio danas ovaj kamp i čestitao mladima njihov dan. Pročitano je i pismo Generalnog sekretara UN u povodu Svjetskog dana mladih.