BiH
52

Crveni križ KS: Ne nasjedajte na prevare uličnih prodavača

Klix.ba
Crveni križ Kantona Sarajevo upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje lažnog prikupljanja novca u njihovo ime prodajom bojanki ili slikovnica.

Organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu bojanku ili slikovnicu niti volonteri Crvenog križa na ovaj način vrše prikupljanje novca, saopćeno je iz Crvenog križa KS.

"Obaviješteni smo da je 28.1.2014. na Ciglanama osoba sa akreditacijom Crvenog križa po imenu Nedžma prodavala bojanke/slikovnice pod izgovorom da na taj način prikuplja novac za Crveni križ. Bojanku/slikovnicu je kupila osoba čija kćerka volontira u Crvenom križu ne znajući da se radi o prevari. Prema informacijama koje smo dobili, ove bojanke/slikovnice su se prodavale i kod Arhitektonskog fakulteta", kažu iz Crvenog križa.

Volonteri organizacija Crvenog križa u Kantonu Sarajevo prikupljaju priloge od građana samo za dvije vrste markica, a to su markice "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" u septembru, te markice "Nedjelje Crvenog križa" u maju, za koje se dobiju odobrenja od nadležnih organa.

"Molimo građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne i o našim akcijama prikupljanja pomoći, putem sredstava informisanja, blagovremeno obavijestimo širu javnost", saopćeno je.