BiH
0

Crveni križ FBiH u subotu obilježava Svjetski dan prve pomoći

FENA
Crveni križ Federacije BiH obilježit će u subotu 13. septembra širom Federacije BiH Svjetski dan prve pomoći, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Tad će volonteri Crvenog križa i pripadnici policije, u većim gradovima u FBiH, na raskršćima i saobraćajnicama organizirati akcije anketiranja vozača - provjere elementarnih znanja u pružanju prve pomoći i opremljenosti vozila sanitetskim materijalom - kutijom prve pomoći.

"Za tu priliku Crveni križ FBiH osigurao je i određene količine sanitetskog materijala koji će poslužiti za dopunu kutija prve pomoći u vozilima", saopćeno je.

Druga subota u septembru posvećena je prvoj pomoći, a na inicijativu Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svake godine sve više društava crvenog križa širom svijeta obilježava taj dan.

"Društva crvenog križa u svijetu ulažu napore na osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u situacijama povreda i bolesti. Tim se smanjuje rizik od posljedica nesreća koje se dešavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima, ali i prirodnim nesrećama", ističe se u saopćenju CKFBiH.