BiH
0

Crveni križ FBiH obilježava Svjetski dan starijih osoba

FENA
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine podsjeća na Svjetski dan starijih osoba, 1. oktobar, koji se širom svijeta obilježava u čast poštovanja i brige za stare.

Ujedno čestita svim sugrađanima koji su zakoračili u treću dob.

Izradio je i distribuirao promotivni materijal, letke, s osnovnim porukama za Dan starijih osoba, koje će volonteri dijeliti na javnim mjestima i gradskim trgovima.

Tokom naredne sedmice, obilaskom novog dnevnog centra za stare u Tuzli i Centra za zdravo starenje u Novom Sarajevu te uručenjem higijenskih paketa, predstavnici Crvenog križa će uz druženje i razgovor pokušati da pokažu starim osobama da nisu same.

Crveni križ FBiH je posredstvom svojih struktura u kantonima i općinama distribuirao oko 12.500 pelena. Određeni broj paketa će biti podijeljen korisnicima kućne njege, starim i iznemoglim osobama u okviru obilježavanja Međunarodnog dana starih.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

"Ovaj dan je prilika da se i glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka", saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.