BiH
0

Crveni križ BiH neprijatno iznenađen usvajanjem amandmana na zakon o sigurnosti na cestama

FENA
Volonteri i aktivisti Crvenog križa/krsta BiH neprijatno su iznenađeni viješću da je krajem jula Dom naroda Parlamenta BiH usvojio amandman na Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH kojim je pravo i obaveze podučavanja kandidata za vozače iz nastavnog predmeta pružanja prve pomoći osobama povrijeđenim u prometnoj nezgodi, osim Crvenog križa/krsta, koji je na to imao ekskluzivno pravo, dato i ostalim humanitarnim organizacijama koje djeluju u BiH.

"Usvojenim amandmanom odnosno prenosom ovlaštenja za poduku iz prve pomoći na ostale humanitarne organizacije, kvalitet te poduke bi došao u pitanje iz više razloga. Cijeneći doprinos humanitarnih organizacija, posebno Merhameta, Caritasa i Dobrotvora, ipak smo mišljenja da s obzirom na višegodišnje iskustvo, osposobljenu organizacionu mrežu, osposobljene kadrove i zakonska ovlaštenja Crvenog križa/krsta, te mogućnost adekvatnog nadzora u realizaciji poduke, amandman na članak 178 nema opravdanje", navodi se u saopćenju Crvenog križa.

Iz Crvenog križa BiH zahtijevaju da Zastupnički dom Parlamenta BiH ima u vidu navedene argumente kod donošenja konačne odluke.