Sklopili sporazum s Tužilaštvom BiH
0

Crnogorski i bh. državljani priznali da su sudjelovali u prodaji droge

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH potpisao je sporazum s dvojicom optuženih za krivično djelo "neovlašteni promet opojnim drogama" Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za obojicu optuženih predložene su kazne zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, optuženi koji su s tužiocem Tužilaštva BiH sklopili sporazum o priznanju krivice su Amir Avdić, rođen 13. augusta 1982. godine u Bijelom Polju (Crna Gora), nastanjen u Podgorici, državljanin Republike Crne Gore i Dalibor Krunić, rođen 6. maja 1976. godine u Foči, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi Amir Avdić i Dalibor Krunić su u cijelosti priznali izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 15. juna 2012. godine.

Oni su optuženi za sudjelovanje u neovlaštenom međunarodnom prometu opojne droge marihuana.

U skladu sa sporazumom, tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Amiru Avdiću i Daliboru Kruniću kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Predložena kazna u skladu je s ulogom optuženih u izvršenju krivičnog djela koje je opisano u optužnici Tužilaštva BiH od 15. juna 2012. godine.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi su se obavezali da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju krivičnih djela za koje ih tereti optužnica.

U tom smislu, optuženi su saglasni da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred tim sudom.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH.

Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi se odriču prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, kaže se u saopćenju Tužilaštva BiH.