BiH
121

Crno na bijelo: Koliko su vlasti ispunile od onoga što su vam obećali 2012. godine

Piše: M. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred svake izbore građani su zasuti mnoštvom predizbornih obećanja kandidata koji se nadaju da će im ona pribaviti potrebne glasove. Kraj mandata vrijeme je za ispitivanje koja su od tih obećanja ispunjena, odnosno koliko odgovorno su vlasti pristupile svojim obećanjima jednom kada su dobili povjerenje i glasove birača. Istinomjer, projekat udruženja "Zašto ne“, izmjerio je koliko su to političari na lokalnom nivou ispunili obećanja u protekle četiri godine.

Istinomjer je uzeo uzorak od 12 općina i gradova i na njima istražio u kojoj mjeri su načelnici ispunili obećanja koja su dali u kampanji 2012. godine. Pronašli su da je od ukupno 659 predizbornih obećanja ispunjeno njih 252, odnosno 44 posto.

Iako rezultat pokazuje da je ispunjeno manje od pola datih obećanja, ovo je dosta veći nivo ispunjenosti predizbornih obećanja nego onaj koji postoji na nivou entitetskih ili državnih vlasti. Istinomjer je došao do zaključka da se izvršna vlast mnogo efikasnije vrši na lokalnom, nego na višim nivoima.

Općine koje su ušle u uzorak koji je ispitao Istinomjer su: Stari Grad Sarajevo (34.2%), Općina Centar Sarajevo (71.2%), Novi Grad (30.6%), Novo Sarajevo (14.3%), Istočno Novo Sarajevo (25%), Široki Brijeg (33.3%), Bijeljina (22.2%), Trebinje (19.4%), Bihać (18.7%), Prijedor (16.7%), Banja Luka (15%) i Tuzla (35%). Brojevi navedeni pored imena općine predstavljaju procenat potpuno ispunjenih obećanja, dok postoje i obećanja koja su djelimično ispunjena.

Ispunjena obećanja velikih općina

U Općini Centar Sarajevo ispunjeno je 71 posto predizbornih obećanja, odnosno 190 od 267, što ovu općinu čini prvakom po broju ispunjenih obećanja. Načelnik Dževad Bećirević (SDP/DF) ispunjavao je većinom obećanja vezana za infrastrukturne projekte po mjesnim zajednicama, a Istinomjer navodi i da je tokom istraživanja pronašao da se veliki broj njegovih obećanja podudara sa prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica koji su dati prilikom javnih rasprava o budžetu tokom mandata 2012. – 2014. te su stoga ovaj program uzeli sa rezervom.

Općina Tuzla također spada u općine sa najvećim brojem ispunjenih obećanja: šest od 17. Od svih načelnika koji su učestvovali u istraživanju, Jasmin Imamović (SDP) je na funkciji najduže, još od 2002. godine. Imamović je ispunio obećanja koja su se odnosila na sprečavanje privatizacije javne imovine, održavanje najnižih cijena grijanja i odvoza smeća te korištenje tekućih rezervi za socijalna davanja.

"Samo u Tuzli se cijela tekuća rezerva načelnika koristi za zaštitu socijalno i zdravstveno najugroženijih građana. (…) Nastavit ćemo tako, humano i ljudski“, pisalo je tada na Facebook stranici SDP-a BiH, koju je Istinomjer koristio za istraživanje, s obzirom na to da nisu uspjeli dobiti Imamovićev program za 2012. godinu.

Najupečatljivija obećanja koja Imamović nije ispunio odnose se na dostizanja statusa "pametnog" grada i izgradnje Gradskog groblja te manjim dijelom ispunjeno obećanje o rekonstrukciji stadiona "Tušanj". Većina obećanja koja je Imamović ispunio odnose se na zadržavanje postojećeg stanja, a ne na njegovo poboljšanje, navode iz Istinomjera.

Još jedan od onih koji su na poziciji duže vrijeme je Miro Kraljević (HDZ), koji je načelnik Širokog Brijega postao 2004. godine. Kraljević je 2012. dao mali broj obećanja, njih 18, ali su se ona odnosila na infrastrukturne projekte od velike važnosti za Široki Brijeg.

U pet ispunjenih obećanja spadaju: višemilionski projekat rekonstrukcije sistema za navodnjavanje u Širokom Brijegu, novi gradski autobusni kolodvor, izgradnja jedne osnovne škole i rekonstrukcija područne škole.

"Značajnu realizaciju imala su i obećanja koja su se odnosila na rekonstrukciju starih i izgradnju novih vodovoda širom Širokog Brijega. Kroz realizaciju ovih projekata, preko 500 domaćinstava u naseljima Kočerin, Turčinovići, Biograci, Dužice, Rasno, Čerigaj i Knašpolje priključeni su na vodovodnu i kanalizacionu mrežu", navodi se na stranici Istinomjera.

Gradonačelnik nije uspio uspostaviti centar za reciklažu niti komunalno redarstvo.

Prijatnija mjesta za život ispunjenjem predizbornih obećanja

Bijeljina je imala najmanje zabilježenih obećanja, tek devet, a gradonačelnik Mićo Mićić iz SDS-a izborni program nije ni imao. Dva ispunjena obećanja gradonačelnika Bijeljine odnosila su se na asfaltiranje puteva, te izgradnju porodičnih ambulanti u bijeljinskim naseljima.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović (SNSD) dao je 59 obećanja, a ispunio je njih 9. Među ispunjenim obećanjima bili su rekonstrukcija tvrđave Kastel, na kojoj se i dalje radi, kao i sanacija Studentskog pozorišta, te dvorana Borik i Obilićevo. U Banjoj Luci je ubrzan proces registracije preduzetništva, a gradska uprava poboljšala je i svoju transparentnost.

"Samo savremeno opremljena, odgovorana i visokoprofesionalana i efikasna gradska administracija, kao istinski, odnosno, stvarni servis građana, uz potpuno transparentan rad i odgovarajuće kontrolne mehanizme, koje ćemo dograditi, može obezbijediti realizaciju ovako zahtjevnog programa i svakodnevno zadovoljavanje potreba brojnih građana koji joj se obraćaju", glasilo je obećanje o poboljšanju rada gradske uprave iz programa "Banja Luka najbolje zna" 2012. godine.

Iz Istinomjera, međutim, nisu bili impresionirani rezultatom od 15 posto.

"Ovo su, ipak, ostali izuzeci u odnosu na sve ambiciozne projekte koje je Gavranović ponudio prije 4 godine. Da je bar polovina istih realizovana, Banja Luka bi danas bila mnogo drugačiji grad i prijatnije mjesto za život", navode iz Istinomjera.

Zatvor kao prepreka u ispunjavanju obećanja

Jedna od općina sa najvećim procentom neispunjenih obećanja je Bihać, gdje je od 16 obećanja ispunjeno tri, uključujući ograničenje plata u javnom sektoru, na koje se sada troši oko 1 milion KM manje nego 2012. godine. Međutim, budžetski deficit je porastao, a grad se zadužio za 13 miliona KM, uprkos obećanju načelnika da će tražiti da se građani izjasne u vezi sa svakim zaduživanjem.

Ispunjavanju predizbornih obećanja nije pomoglo ni to što je gradonačelnik Bihaća, Emdžad Galijašević iz SDA uhapšen u junu 2016. godine zbog optužbi za korupciju. Zanimljivo je da je Galijašević bio jedan od pet načelnika u FBiH koji su osvojili najviše glasova birača. Koruptivnim radnjama i neispunjavanjem predizbornih obećanja Galijašević je iznevjerio povjerenje 14.985 ljudi koji su glasali za njega.

Iako je uzorak Istinomjera mali, s obzirom na to da BiH ima 141 općinu, ne uključujući zasebnu administrativnu jedinicu Brčko Distrikt, ipak pokazuje trend neispunjavanja izbornih obećanja u toku četverogodišnjeg mandata. Za građane je bitno da imaju priliku vidjeti koliko obećanja su ispunili oni kojima su poklonili povjerenje, kako bi se na ovim lokalnim izborima mogli odlučiti za osobe koje će im ponuditi veće procente ispunjenih obećanja i bolje uslove života u njihovim lokalnim zajednicama.