BiH
4

Crnalić nakon ročišta Radončiću: Zadovoljni smo iskazima svjedoka Tužilaštva, idu nam u prilog

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, a kao svjedoci Tužilaštva iskaze su dale Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantona Sarajevo, njena zamjenica Aida Topalović i bivši policijski komesar KS Himzo Selimović.

Nakon suđena jedan od Radončićevih advokata Muhidin Kapo kazao je kako su danas svjedočili važni svjedoci za odbranu, iako su u Sud BiH stigli na poziv Tužilaštva.

Današnji svjedoci govorili su o nedovoljno poznatom predmetu koji je zaveden u Tužilaštvu KS, a odnosi se na dopis Bakira Dautbašića u vezi sudskog procesa koji se vodi na Kosovu.

"Dautbašić je dostavio dopis Tužilaštvu KS u vezi sudskog procesa koji se vodi na Kosovu protiv Nasera Keljmendija i vezano za gospodina Radončića da se radi o predmetu neke ucjene, zbog toga se obratio Tužilaštvu, da se zaštiti. To je dalje na Tužilaštvu hoće li to procesuirati. Međutim, taj dopis do sada nije uopšte tretiran, jer kad je Tužilaštvo KS trebalo saslušati Bakira Dautbašića on je već bio pritvoren", kazao je Kapo.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Asim Crnalić, glavni advokat Radončića kazao je da je zadovoljan iskazima današnjih svjedoka naglasivši da idu u prilog odbrani.

"Iskazi svjedokinje Burzić, Topalović i svjedoka Selimovića nisu potkrijepili navode optužbe Tužilaštva BiH i ti iskazi idu u prilog odbrane, zbog toga i nismo previše pitanja postavljali u fazi unakrsnog ispitivanja. Jedan od navoda optužbe je da je Radončić zajedno sa Bilsenom Šahman i Bakirom Dautbašićem utjecao na rad Tužilaštva, ali iskazi svjedoka bili su dovoljni za zaključak", kazao je Crnalić.

Podsjećamo, Radončiću se, zajedno sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, sudi zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti da su prisiljavali Azru Sarić, svjedoklinju u predmetu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, da lažno svjedoči i da ne spominje Radončića. Optužnica ih također tereti da su preko Zijada Hadžijahića, bivšeg uposlenika američke ambasade u Sarajevu pokušali utjecati na proces koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv Fahrudina Radončića, za što je prema optužnici Hadžijahićevoj suprugi obećana ambasadorska pozicija u Sloveniji.

Na narednom ročištu u svojstvu svjedoka pozvani su Sabahudin Žujo, Aziz Šukalo, Tarik Mašić i Duška Jurišić. Također, ponovo je pozvana da svoj iskaz da Dalida Burzić, kako bi odbrana Bakira Dautbašića koja nije prisustvovala današnjem ročištu, obavila unakrsno ispitivanje.