BiH
10

Crnadak: Zbog brojnih obaveza SNSD-ov zahtjev ću razmatrati početkom 2016. godine

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak saopćio je kako će zahtjev za provjerom depeša u vezi s Gordanom Milinićem razmatrati tek početkom naredne godine, te kako je začuđen SNSD-ovim nepoznavanjem rada institucija BiH.

Nakon što je Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi nedavno za BN televiziju ustvrdio da je "pred njegovim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata", saopćenjem se oglasio i SNSD.

Iz SNSD-a su pozvali ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da javnosti predoči zvanične podatake o radu bivšeg ambasadora BiH u Rusiji Milinića i javno pokaže depeše koje su stizale u to ministarstvo na račun nesavjesnog rada tadašnjeg ambasadora, te da kaže da li, uprkos tome, Milinić i sada prima platu u Ministarstvu.

Iz SNSD-a pitaju Crnadka i Mladena Bosića da li je istina da je Gordanu Miliniću obećana funkcija direktora Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH pod uslovom da iznese lažne optužbe na račun Republike Srpske i njenog predsjednika.

Iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH, a u povodu javnog prozivanja ministra i iznijetih zahtjeva SNSD-a za informacijama o navodnim depešama vezanim za jednog od bivših ambasadora BiH u Ruskoj Federaciji, saopćeno je da ministar Crnadak neće biti u mogućnosti da uskoro razmatra ove zahtjeve, prije svega zbog velikog broja obaveza, ali i zbog konfuznosti samog zahtjeva.

"Ministar Crnadak će u narednom periodu imati brojne bilateralne susrete i multilateralne obaveze, poput zvanične posjete Berlinu i završetka predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope. Također, ministar će se morati dodatno posvetiti, zajedno sa saradnicima, radu na kadrovskim promjenama u Ministarstvu vanjskih poslova, zbog značajnog kadrovskog debalansa na štetu predstavnika srpskog naroda koji je ostao iz prethodnog mandata. Zbog navedenih obaveza, ministar Crnadak će ovaj zahtjev SNSD-a razmatrati početkom 2016. godine", stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz MVP BiH su potvrdili da je Gordan Milinić zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kao što je bio zaposlen i kada su Nikola Špirić i Ana Trišić Babić, funkcioneri SNSD-a, bili na funkcijama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zamjenika ministra vanjskih poslova BiH.

Crnadak je izrazio čuđenje nepoznavanjem rada institucija na nivou BiH od strane SNSD-a, kao parlamentarne stranke sa dugogodišnjim iskustvom, jer Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakav utjecaj na rad Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), niti na izbor njenog rukovodstva.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da nakon vrlo ozbiljnih i argumentovanih tvrdnji Gordana Milinića postoji dovoljno osnova da od Tužilaštva BiH zatraži istragu, jer su iznesene indicije o počinjenim teškim krivičnim djelima, zloupotrebi položaja i primanja mita, pri čemu se pominje nekoliko država.

On je dodao da mu je Milinić saopćio da je spreman da ide na poligraf i javno sučeljavanje s Miloradom Dodikom o optužbama koje je iznio protiv njega.